Over de validiteit van meetmethoden en fouten

Welke problemen duiken er op bij metingen? En hoe kan je meetfouten afhandelen? Alex Kuiper van de Universiteit van Amsterdam zal tijdens het VCK congres "Is meten weten?" de validiteit van meetmethoden en fouten bespreken.

Waarover zul je spreken?

Alex Kuiper: "In de eerste plaats onderzoeken we de verschillen tussen experimentele data, waarbij we een grote mate van controle over de omgeving hebben, en historische data, die vaak automatisch worden opgeslagen in databanken. Vervolgens gaan we over van het bestuderen van het type data naar de meetapparatuur zelf."

"Zowel voor numerieke als voor categoriale data bespreken we methodes voor het analyseren van de betrouwbaarheid van de apparatuur. We ontleden meetfouten in een willekeurig en een systematisch gedeelte. Voorts worden de allernieuwste follow-uptactieken besproken om die fouten af te handelen."

Kan je jezelf voorstellen?

"Ik ben Dr. Alex Kuiper en ben consultant en assistant professor aan het Institute for Business and Industrial Statistics (IBIS UvA), dat optreedt als onafhankelijk consultancybedrijf van de Universiteit van Amsterdam. IBIS UvA is gespecialiseerd in procesmanagement en programma’s voor procesverbetering (met name Lean Six Sigma)."

Het VCK congres Is meten weten? vindt plaats op dinsdag 28 november 2017 in het ICC in Gent.

Delen via

Verwante artikelen

Wanneer de nood het hoogst is, is Fipronil nabij

Columns zijn een erg populair literair genre. Het wemelt ervan in kranten en tijdschriften. “Zo moeilijk kan dat dan niet zijn” hoor ik u al denken beste lezer, maar sta me toe u daar toch even in te corrigeren. Deze column bijvoorbeeld moet over kwaliteit gaan (of er toch van ver iets mee te maken hebben), behandelt best een actueel thema en dat thema moet dan nog beginnen met de juiste letter.

Hoe meet je klantentrouw (en niet alleen maar klantentevredenheid)?

Benedikt Sommerhoff laat je tijdens het VCK congres "Is meten weten?" kennismaken met de Design Thinking-methodologie, meer bepaald de nadruk die wordt gelegd op inzicht in de klantenbehoeften.

Is kwaliteit meten van werkprestaties taboe?

Hoe meet je kwaliteit in werkrelaties? En hoe vind je een goed evenwicht tussen vertrouwen en controle? Vragen waarover econoom en filosoof Antoon Vandevelde zich buigt tijdens het VCK congres "Is meten weten?".

Reactie

Plaats ook op: