Winnaars VCK Business Excellence Award

2021

Silvie Coutuer van Bekaert

Silvie Coutuer bewees met haar aanpak als Global Quality Assurance en Supplier Quality Manager  bij Bekaert, dat Total Quality Management effectief kan zijn over de landgrenzen heen. Silvie laat met haar aanpak zien hoe je management kan meekrijgen in je verbeterprocessen. Bovendien zette ze een schitterend systeem op om vinger aan de pols te houden als het aankomt op de toestand van de kwaliteit van verschillende regio's over de hele wereld. 

2020

Gratienne Sioncke van Borginsole en Dirk Inghels van Alvance Aluminium 

Dirk Inghels van Alvance Aluminum mag zich met zijn kwaliteitsproject, een verdiende winnaar noemen. Door te focussen op de Cost of Poor Quality kon Alvance een gigantische kost terugdraaien. Dit deed hij met behulp van al haar medewerkers en talloze verbeterprojecten. Gratiënne Sioncke van Borginsole kon als CEO van deze KMO de jury overtuigen dankzij haar oog voor innovatie en een geïntegreerde kwaliteitscultuur die tot ver buiten de organisatie sterk aanwezig was.

2019

Mieke Lemmens van Pfizer en Carine Vaeremans van Profacts

Pfizer krijgt de Award als multinational, met een kwaliteitsproject waarbij de focus ligt op elke dosis zonder afwijkingen bij de patiënt te krijgen. Profacts onderscheidt zich als Vlaamse kmo met zijn strategie voor organisatietransformatie.

2018

Bart Ceulemans, Continental Automotive Benelux

Bart Ceulemans, Quality Manager bij Continental Automotive Benelux, wint de Business Excellence Award 2018 met een project waarin kwaliteit in elk proces en product ingebakken zit.

2017

Corporate: Mieke Frijters - ATF Wegenbouw

Mieke FrijtersMieke Frijters, zaakvoerder van ATF wegenbouw in Zandvliet, wint de Business Excellence Award 2017 voor de bedrijfssector (Corporate) met een project waarin geluk, plezier en tevreden werknemers de weg vormen naar tevreden klanten.

Health: Linda Staessen, Ann Van Oost en Annelies Lippens - AZ Maria Middelares

AZ Maria MiddelaresDe Business Excellence Award 2017 in de categorie Healthcare gaat naar Linda Staessen, Ann Van Oost en Annelies Lippens, het kwaliteitsteam van het AZ Maria Middelares in Gent. Ze slaagden erin om kwaliteit in iedere cel van het ziekenhuis te brengen.

Kwinta Bachelor, Master & PhD Award

Sarah Van de Velde, masterstudente Handelswetenschappen aan de KU Leuven, wint de Kwinta Master Award 2017 voor haar proef waarin ze het verband tussen mission statements en de kwaliteitsindex in Vlaamse woonzorgcentra onder de loep nam.

De eerste Kwinta PhD Award 2017 gaat naar Sofie Burggraeve (Engineering Science: Mechanical Engineering) van de KU Leuven. Zij heeft vanuit haar wiskundige achtergrond uitgezocht hoe treinen stipter kunnen rijden in de flessenhals in Brussel.

Ruben Luyten van de bachelor Leraar Lager Onderwijs aan Odisee Brussel integreert muziek in zijn lessen. De jury beloont hem daarvoor met de Kwinta Bachelor Award 2017.

2016

Anneleen Warmoes - Durabrik Bouwbedrijven

Anneleen Warmoes, kwaliteitsmanager bij Durabrik Bouwbedrijven, sleept de Business Excellence Award 2016 in de wacht. Volgens de jury heeft Anneleen meest overtuigd door een bewezen en verankerd "good to great" verbeterproject in haar organisatie op de sporen gezet. Zo heeft ze haar collega's geïnspireerd op hun weg naar excellence.

Publieksprijs voor Bart Maeyens - Modular Lighting Instruments

Bart Maeyens van Modular Lighting Instruments mag de Business Excellence Award publieksprijs op het schild heffen. 

"Modular heeft de voorbije 2 jaar hard gewerkt aan de omslag van interne design focus naar externe klant-focus via hun waardehuis en hun klantenreis", zo licht de jury haar nominatie toe. "Bart streeft naar betrokkenheid van allen en ook op dat vlak ziet men traktie. Ook de aanpak van het aspect van kwaliteit in de marketing wordt geapprecieerd.

Kwinta Bachelor- en Master Award

Liesbeth de Winne, Master handelsingenieur aan de Universiteit Gent, wint de eerste Kwinta Master Award met haar onderzoek naar nieuwe ontwikkeling op het vlak van control charts. Sofie Meulemans van de Lerarenopleiding aan Odisee Brussel sleept de Kwinta Bachelor Award in de wacht.

Matthias Dhaene (Bachelor rechtspraktijk - Hogeschool Gent - Faculteit Bedrijf en Organisatie) wint met zijn onderzoek naar "Sociale fraude in de bouwsector: de sociale inspectie checked in … Did you?" de Kwinta Bachelor publieksprijs.

Charlotte Muylaert & Jana Standaert (Master handelsingenieur – Universiteit Gent) halen met hun onderzoek naar het “Opstellen van een dienstrooster voor het treinpersoneel: focus op individuele preferenties" de Kwinta Master publieksprijs binnen.

2015

Brenda Droesbeke - AZ Sint-Blasius

Brenda Droesbeke, manager Kwaliteit & Procesoptimalisatie bij het ziekenhuis AZ Sint-Blasius uit Dendermonde, won de Kwinta Excellence Award 2015 in de categorie zorgsector.

Brenda zette een intensief accreditatieproject op om het kwaliteitslabel Joint Commission International te behalen.

Carine Huysveld - Attentia

Carine Huysveld, gedelegeerd bestuurder bij sociaal secretariaat Attentia, werd door de jury unaniem als winnaar gekozen van de Excellence Award 2015 in de categorie bedrijfssector.

De voorbije jaren heeft Carine heel sterk ingezet op het verhogen van het intern werknemersengagement, wat zich vertaalt in een positieve evolutie van de klantentevredenheid en de groei van de organisatie met mooie omzetgroeicijfers.

Publieksprijs voor Carine Huysveld van Attentia

Net als de voorbije jaren stemden de leden van de Kwinta LinkedIn-groepmassaal voor een van de 3 genomineerde kandidaten. Na een nek-aan-nekrace trekt Carine Huysveld van Attentia aan het langste eind.

2014

Katrien Cardoen, Group Quality Manager van Ontex

Katrien Cardoen sleept de award in de wacht voor het opzetten en uitbouwen van een wereldwijd kwaliteitsteam bij Ontex, dat dameshygiëne, incontinentiemateriaal en babyluiers produceert. Cardoen transformeerde de kwaliteitsstrategie van een productgeoriënteerde naar een klantgerichte aanpak. De combinatie van empathisch veranderingsmanagement en systematisch kwaliteitsmanagement leidde volgens de jury tot overtuigende resultaten.

Tom Coolen, directeur ICT en Kwaliteit van het AZ Groeninge-ziekenhuis

Coolen zette een veranderingsproject op de sporen waardoor het AZ Groeninge als eerste niet-academische ziekenhuis in de Benelux erin slaagde het prestigieuze kwaliteitslabel Joint Commission International binnen te halen. Alle belangrijke processen werden tegen het licht gehouden en structureel bijgestuurd door medewerkers en artsen. Daardoor heeft het AZ Groeninge een grote stap voorwaarts gezet op vlak van kwaliteit en patiëntveiligheid. "Toms vlotheid, zijn systeemdenken en vooral zijn passie om te verbeteren hebben daaraan ongetwijfeld bijgedragen", zegt de jury van de Kwinta Excellence Award 2014.

Publieksprijs voor Sofie Boone van Howest

Sofie Boone werd genomineerd omdat ze een intern kwaliteitszorgsysteem uitwerkte, waarbij kwaliteit de zorg is van elke medewerker.

2013

Hans Punter, directeur Kwaliteit bij het technologiebedrijf LMS International

Hans won de Kwinta Excellence Award 2013 in de categorie bedrijfssector door zijn pioniersfunctie op vlak van kwaliteit en excellentie bij de ontwikkeling van software.Hij wist zowel de top als de medewerkers met passie te overtuigen van de meerwaarde van het kwaliteitssysteem dat LMS International gebruikt en dat werpt ook financiële vruchten af.

Paul Van Aken, directeur Patiëntenzorg van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA)

Paul Van Aken van het UZA won de award in de categorie zorgsector omdat hij na een situatieanalyse met het EFQM business excellence model een methodologisch sterk onderbouwde aanpak ontwikkelde. Dat leidt tot meer tijd voor zorg en een hogere medewerkers- en patiëntentevredenheid.

Publieksprijs voor Joost Claerbout van Barco

De eerste publieksprijs Kwinta Excellence Award 2013 gaat naar Joost Claerbout van Barco. Hij haalde het met 46% van de stemmen. Meer dan 900 leden van de LinkedIn-groep van het Vlaams Centrum voor Kwaliteitszorg brachten hun stem uit op een van de kandidaten.

2012

Eric Vernaillen, Administrateur-generaal Vlaams Subsidieagentschap voor Werk en Sociale Economie

De Kwinta Excellence Award is een erkenning voor het succesvol toepassen van “excellentie” in de organisaties. Eric Vernaillen ontvangt deze prijs voor zijn gedreven visie en integrale en geïntegreerde aanpak van innovatie via kwaliteitsmanagement, EFQM gebaseerd, zowel in zijn eigen agentschap, als in het werkveld van de Sociale Economie. Dit leidde tot significante verbeterresultaten, zowel inzake efficiënte van de dienstverlening, als kwalitatief

2011

Remy Reul, Business Excellence Manager van Umicore Hoboken

De laureaat is gepassioneerd door procesdenken, kwaliteitszorg en duurzaamheid en de drijvende kracht achter het geïntegreerde en uiterst succesrijke verbeterproject in zijn organisatie. Mede dankzij de inspanningen van Remy Reul is Hoboken ‘best of class’ bij Umicore en bereikte de vestiging, gespecialiseerd in het duurzaam recycleren van edelmetaalhoudende grondstoffen, al twee keer de finale van de European Quality Award.

Tine Verhelst, Directeur van het vergader- en congrescentrum Faculty Club

In de prachtig gerestaureerde gebouwen van het Groot Begijnhof in Leuven leidt ze een indrukwekkend en moedig transformatieproces. De rode draad in haar beleid: verwerf kennis, denk visionair, maak strategie en voer die stap voor stap uit.

Johan Van den Berckt, CEO van P&V Elektrotechniek uit Heusden-Zolder

P&V ontvangt een bijzondere aanmoedigingsprijs voor kmo Business Excellence. De bedrijfsleider belichaamt alle aspecten van excellent zaken doen. Met veel aandacht voor kwaliteit, innovatie en het ontwikkelen van menselijk potentieel zet hij een krachtig beleid en leiderschapsmodel neer, gericht op samenwerking en het stimuleren van ondernemerschap.

2010

Jean-Paul Teyssen, CEO bij Carglass

Als CEO speelt Jean-Paul Teysen de perfecte rol van Business Excellence Manager.  Hij heeft met zijn team de klantentevredenheid vervangen door klanten die verrukt zijn en “emotioneel loyaal” en dit door excellente processen, leadership en geëngageerde medewerkers te creëren.  De resultaten zijn dan ook uitstekend en Carglass Belux is dé inspiratiebron en erkend champion binnen de wereld wijde Belron groep.

Op het 55ste EOQ Congres dat plaatsvond op 22 juni 2011 in Boedapest werd Jean-Paul Teyssen bekroond met de European Quality Leader Award 2010. Eerder werden ook Jos Corstjens, tbp Electronics en Ben Barbé, Janssen Pharmaceutica, verkozen.

Karin Genoe, Operation officer bij Rode Kruis-Vlaanderen

Karin Genoe Chief, operations officer van het Rode Kruis-Vlaanderen heeft na het stellen van uitdagende doelstellingen, het systematisch aanpakken met een resultaat gerichte benadering resultaten bereikt die hebben geleid tot een dienst van het bloed die Europees als een der besten wordt erkend.

Met haar vasthoudendheid en zakelijke benadering, lees efficiency, kan ze als voorbeeld functie gelden voor de non-profit sector.

2009

Patrick Audenaerde, Kwaliteitsmanager bij Havenbedrijf Gent

Op het Kwaliteitsfeest in het Godshuis waar de jaarlijkse uitreikingen van het VCK werden uitgedeeld, werd Patrick Audenaerde van Havenbedrijf Gent uitgeroepen tot winnaar van 2009. De jury verkoos hem unaniem als Business Excellence Manager van het jaar.
Deze prijs werd overhandigd door VCK voorzitter Johan Vermeersch en jury-voorzitter Erik De Cooman.

2008

Jos Corstjens, Manager NPI & Quality bij tbp Electronics

In 2008 werd de Business Excellence manager van het jaar bekend gemaakt op het jaarlijkse Kwaliteitsfeest in zaal Horta te Antwerpen. Herman Van Rompuy, toenmalig Eerste Minister, en Annette Geirnaert, directeur VCK, huldigden Jos Corstjens op het podium.

Jos Corstjens, manager bij tbp Electronics, het voormalige Alcatel- Lucent, behoort tot de groep van managers die de fabriek van Alcatel in Geel begin 2007 overnamen via een management buy-out.

2007

Willy Geeraerts, Director Corporate QA & Environmental bij Barry Callebaut

Willy Geeraerts ontving zijn prijs uit de handen van Ingrid Lieten en Dirk Van Mechelen.
Barry Callebaut is de grootste producent van chocolade ter wereld. Jaarlijks vervaardigt men 260.000 ton chocolade. Op een effectieve en efficiënte manier en van constante kwaliteit. De verantwoordelijkheid voor die kwaliteit ligt wereldwijd in handen van Willy Geeraerts.

Eerdere edities

 • 2006: Lutgart Pierre – TNT  Express en Ronald De Meerleer – De Post (finalist van de European Quality Leader of the Year), 
 • 2005: Piet Cosemans – VDAB,  Marijke Korteweg – EMEA Londen (winnaar van de European Quality Leader of the Year 2006) en Ben Barbé – Janssen Pharmaceutica (winnaar European Quality Leader of the Year 2007)
 • 2004: Wim Van Roy – Eternit en Koen Kerckaert – NMBS holding
 • 2003: Mia Goetvinck – NRG Nashuatec
 • 2002: Anne Catherine de Decker – Mobistar
 • 2001: Geert Bruyneel – Volvo Cars Gent (winnaar van de European Quality Leader of the Year)
 • 2000: Paul Gemoets – Oracle
 • 1998: Paul Garré – EHSAL
 • 1996: Erik De Cooman – Siemens Atea
 • 1994: Peter Maes – Visbedrijf Pieters
 • 1992: Louis De Keyser – Continental Pharma, inc.
 • 1990: Luc Van Leemput – Delacre