Van "Made in China" naar "Created in China"

De Chinese regering wil duurzame groei te creëren via kwaliteit. In 2015 legde het daarvoor de grote lijnen vast in het "Made in China 2025"-initiatief.

Wat betekent het voor Vlaamse bedrijven die in China produceren? En omgekeerd: welke invloed zal die kwaliteitsverbetering met zich meebrengen voor de Vlaamse maakindustrie, die nu niet meer enkel op prijs beconcurreerd dreigt te worden, maar ook op vlak van kwaliteit en innovatie? (Foto Steve Jurvetson Creative Commons by 2.0)

"Meer, nieuwe en betere concurrentie uit China"

China stelt alsmaar hogere eisen aan kwaliteit. "Dat betekent onvermijdelijk dat in veel sectoren er meer, nieuwe en betere concurrentie uit China zal komen", zegt China-expert Dirk Laeremans.

Lees verder over

"Veel Chinese bedrijven kunnen perfect de vergelijking met Europese bedrijven doorstaan"

Het kwaliteitsdenken in China maakt een gigantische vooruitgang, waardoor China in een aantal sectoren de achterstand met het Westen heeft dichtgereden. Koen Sonck, Hans Deprettere en Paul Coppens schetsen aan de hand van een case hoe zij in China te werk gaan.

Lees verder over

Vormt het kwaliteitsbeleid in China een bedreiging of een opportuniteit?

Vier expertsprekers gaven een excellent zicht op hun ervaringen in verband met werken met China en hoe China naar kwaliteitsbeleving kijkt. Dat schrijft Wim De Cleyn in een verslag van de Kwinta-sessie over het nieuwe kwaliteitsbeleid in China.

Lees verder over

"We zullen met de Chinese bedrijven op het kwaliteitstechnisch domein zeker binnen niet al te lange tijd een sterke medespeler als een volbloed op onze markten zien verschijnen."

China heeft genoeg van Made in China-syndroom

Verplaats ik mij in 2025 met een zelfrijdende Qoros? Boek ik vliegtickets via mijn smartphone van Xiaomi om goedgezwind op een Comac C919 te stappen voor mijn volgende citytrip?

Lees verder over

Speelgoed made in China voortaan traceerbaar

China, de grootste producent en uitvoerder van speelgoed, bouwt een traceerbaarheidssysteem uit waarmee het de veiligheid en kwaliteit ervan wil verifiëren.

Lees verder over

"Standaarden gemeenschappelijke wereldtaal"

Te midden van de steeds dieper gaande globalisering, is standaardisatie een steeds belangrijker rol gaan spelen om handel, industrialisatie, technologische innovatie en een verbeterd sociaal beleid te stimuleren. Dat zegt de Chinese president Xi Jinping.

Lees verder over

" Ik heb al verschillende Chinese bedrijven gezien die perfect de vergelijking met Europese bedrijven kunnen doorstaan."

"Chinese leidinggevenden minst spraakzaam"

“Wereldwijd zijn er inzake bevlogenheid niet zulke grote verschillen”, vindt Ben Barbé, ‎vice president Strategy and Business Improvement Management bij Janssen Pharmaceutica (Johnson & Johnson). “Wat wel altijd speelt, is de cultuurcomponent.”

Lees verder over

Chinese Geely wil kwaliteit leren van Volvo

“We hebben onze Chinese productie- en kwaliteitscollega’s nog niet ontmoet”, zegt Johan Vercamst, kwaliteitsdirecteur bij Volvo Cars Gent. “Maar we weten wél dat Geely interesse heeft voor ons kwaliteitssysteem, verankerd in het Volvo Cars Manufacturing System.”
De kans is groot dat Geely het systeem zal importeren in China.

Lees verder over

Vader Chinees kwaliteitsmanagement overleden

De Chinese professor Liu Yuanzhang is op 3 april op 89-jarige leeftijd overleden in de Chinese hoofdstad Peking. In de Aziatische wereld wordt Yuanzhang gezien als de vader van kwaliteitsmanagement in China en (ver) daarbuiten.

Lees verder over

"In Europa denken we nog te veel dat kwaliteit iets vanzelfsprekends geworden is, een verworven feit waarmee we ons blijvend kunnen profileren in het buitenland, maar de grote passie en bevlogenheid die ik in China zag, overtuigt mij van het tegendeel."