Leiderschap en transformatie

15 september 2015
16:00 tot 18:00
Technopolis, Mechelen
VCK

Op deze VCK-Kwinta sessie leer je bij over “kwaliteit” via innovatie en talent. Na de sessie kan je van gedachten wisselen met collega’s tijdens de netwerkdrink.

Let op: deze ledensessie start om 20u00.

Leiderschap evolueert naar een mensgerichte benadering

De eerste Copernicaanse revolutie

De toekomst is meer dan een mooie zonsopgang... . De Copernicaanse revolutie maakte een einde aan het idee dat de zon opkomt en ondergaat. Aan de hand van natuurwetenschappelijke methoden werden de geheimen van de natuur verklaard en hoeft kennis niet langer geopenbaard te worden vanuit de Bijbel.

De tweede Copernicaanse revolutie

Wat is de levensduur van natuurwetenschappelijke theoriëen? En wat is de levensduur van organisatie theoriëen? Welke leiderschapstheorie ken jij nog?  

Het besef dat theoriëen komen en gaan is onderdeel van de tweede Copernicaanse revolutie. Theorie in de menswetenschap is een tijdelijk fenomeen. Ze is niet gericht op een 'betere kennis van de wereld’, theorie is het middel bij uitstek om een ‘betere wereld te creëren'.

Met de tweede Copernicaanse revolutie worden mechanistische modellen vervangen door meer menswaardige modellen. Communicatie betekent niet dat mensen zenders én ontvangers zijn. Als de menswetenschap zijn eigen methoden heeft, tot welke theorieën komen we dan over organiseren, veranderen en leiderschap?

Organiseren met mensen

De uitdaging voor de komende jaren is om op basis van het menswetenschappelijk denken te komen tot het organiseren van werk voor mensen tot 75 jaar. Deze uitdaging impliceert het ontwikkelen van vertrouwen om de zekerheid van mechanistische modellen, waarvan we de tekortkomingen kennen, los te laten en te kiezen voor het menselijk avontuur om te organiseren met mensen.

Deze lezing door Prof. Dr. Herman Wittockx is onderbouwd met praktische illustraties en praktijkvoorbeelden.

Download de presentatie van Herman Wittockx

Bio Prof. Dr. Herman Wittockx

Herman Wittockx is zelfstandig organisatieadviseur. Hij studeerde filosofie en organisatiepsychologie aan de KU Leuven en was er twee jaar verbonden aan het Centrum voor Organisatie en Personeelspsychologie.

Herman werkte tien jaar als organisatieadviseur o.a. vanuit het International Institute for Organisational and Social Development. Daarna startte hij PhD-studies in Organisational Behavior aan de Case Western Reserve University (Cleveland, Ohio) waar hij kennis maakte met de benadering 'Appreciative Inquiry'.

Herman Wittockx werkt vanuit the Appreciative Inquiry methode bij tal van organisatievraagstukken:

  • begeleiding van directie- en managementteams
  • fusies of opdeling in business units
  • in-company-opleidingen over samen werken
  • samen werk organiseren
  • cultuurverandertrajecten

Bij veranderingen is de link tussen denken, beslissen en doen belangrijk. Om inzicht en kunde te verwerven in de cognitieve, emotionele en wilsaspecten die een rol spelen, ontwikkelde Herman samen met collega's the outdoor Appreciative Inquiry methode waarbij opdrachten in de natuur dienen als middel om te leren over de kracht van relaties bij organiseren.

In de afwisseling met zijn consultingpraktijk, vervulde hij deeltijdse en tijdelijke leeropdrachten aan diverse Europese universiteiten: Nyenrode (Nederland), Insead (Frankrijk), Sint-Petersburg, Warschau University of Entrepreneurship, Management Institute Lund en Scandinavian International Management Institute.

Meer info: www.hermanwittockx.be

Programma schema

20u00 Sessie over leiderschap en transformatie door Prof. Dr. Herman Wittockx
22u00 Netwerkdrink

Locatie

Technopolis
Technologielaan 1
2800 Mechelen

Je kan gratis parkeren op de parking van Technopolis.

Bereikbaarheid met de wagen en de trein via de website van Technopolis

Deelnameprijs

  • Als VCK/Kwinta-lid schrijf je gratis in
  • Als je organisatie lid is van VCK/Kwinta kunnen 3 personen gratis inschrijven
  • Niet-leden: € 150 pp (excl. 21% BTW)

Ik schrijf in voor deze ledensessie op 15/09/2015

Datum: 
15/09/2015 - 16:00 tot 18:00
Voeg toe aan je agenda

Delen via