4 tips voor zorgprofessionals op Facebook

Met 5,2 miljoen gebruikers is Facebook het populairste sociale medium in België. Geen wonder dus dat zorgprofessionals er ook actief willen zijn.

Foto beschikbaar via Creative Commons by Official US Navy PageDe patiënten zitten er namelijk, ze krijgen er meer tijd om hun patiënten te informeren en ze bieden objectieve informatie. Maar waaraan moet je denken vooraleer je je als zorgprofessional op Facebook waagt?

1) Raadpleeg adviezen en plichten

Zowel de Orde van Geneesheren als de Orde der Apothekers hebben richtlijnen voor zorgprofessionals die actief willen worden opsociale media. Artsen moeten volgens de Orde van Geneesheren bijvoorbeeld ervoor zorgen dat hun zakelijke en persoonlijke profielen gescheiden blijven.

2) Maak een pagina aan

Het advies van de Orde sluit naadloos aan bij de regelgeving van Facebook, waarbij je voor professionele activiteiten een pagina moet aanmaken, en dus niet je persoonlijk profiel mag gebruiken.

3) Doe niet alles zelf

Je hoeft niet alles zelf te doen om impact te hebben op sociale media: zorg dat de informatie op je website aantrekkelijk is en makkelijk te delen, zodat je patiënten zelf je inhoud beginnen delen op hun eigen sociale media.

4) Reageer snel

Reageer snel op reacties of praktische vragen (bijvoorbeeld over openingsuren). Maak duidelijk dat je geen gepersonaliseerd medisch advies online geeft. Krijg je medische vragen, stel dan voor om een afspraak te maken.

In het coachingstraject voor zorgprofessionals kom je in een van de sessies meer te weten over de impact die je op sociale media kunt maken.

Delen via

Verwante artikelen

Kwaliteitsvol zorgen voor morgen

Hoe ga je als zorgorganisator om met de vloedgolf aan uitdagingen in de ouderenzorg, zoals het tekort aan zorgkundigen en de zwaarder wordende zorg?

Herbekijk de Kwinta webinar over Magnet-erkenning

Als eerste ziekenhuis in Europa sleepte het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) een Magnet-erkenning binnen. Paul Van Aken, directeur Patiëntenzorg, legt in een webinar uit hoe en waarom zijn ziekenhuis de erkenning behaalde.

Eerste hulp bij MDR

De industrie voor medische hulpmiddelen kent sinds mei 2017 haar nieuwe wettelijke verplichtingen, de Medical Device Regulations of kortweg MDR.