68 praktische tools voor verbetertrajecten

Het "Excellence One Toolbook" is een praktische set van maar liefst 68 tools en technieken die je kan gebruiken in je job als kwaliteitsmanager tijdens EFQM-verbetertrajecten.

Hoe werkt het?

De kwaliteitstechnieken zijn gerangschikt volgens EFQM-actiedomein.

Telkens is beschreven wat je met de techniek kan bereiken, hoe je deze kan inzetten en hoe je best gebruik maakt van de besproken tool (tips & traps). Elke tool wordt geïllustreerd met een voorbeeld.

Een greep uit de besproken kwaliteitstechnieken…

Leiderschap

  • Tool 5: Hoe een missie-statement formuleren?
  • Tool 9: Hoe veranderingen doorvoeren? (Een complete benadering krijg je ook in de opleiding “Communicatie en Change”)

Beleid en strategie

  • Tool 17: SWOT-analyse (Een complete benadering om je strategische werkpunten te definiëren krijg je ook in de opleiding “Introductie tot EFQM”)
  • Tool 23: KPI-checklist

Medewerkers

  • Tool 25: Een medewerkerstevredenheidsenquête afnemen (Een uitgebreide benadering om zelf enquêtes af te nemen? Volg de opleiding “Enquêtes opstellen en omzetten in acties”)
  • Tool 30: Het formuleren van SMART-doelstellingen

Partnerschappen en middelen

  • Tool 44: “Make versus Buy” checklist

Processen, producten en diensten

  • Tool 58: Pareto-diagram
  • Tool 63: Identify improvement areas (Een complete benadering om je verbeterpotentieel te vinden krijg je in de opleiding “Introductie tot EFQM”)

Templates, checklists en helpkaarten

Met deze tools beschik je over een ruim arsenaal aan templates, checklists en helpkaarten om je opdracht als kwaliteitsmanager te realiseren. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Kies uit deze gereedschapskist de tools die aansluiten bij jouw werksituatie in jouw organisatie.

En natuurlijk zijn we benieuwd naar jouw ervaringen met deze kwaliteitstechnieken… en vooral naar de verbeteringen die je aan deze technieken hebt aangebracht. Je suggesties zijn van harte welkom bij Tony Vanderbruggen (tony [dot] vanderbruggen [at] bbest [dot] be)

Vraag hier de gereedschapskist van de kwaliteitsmanager aan

Delen via

Verwante artikelen

Wat zijn jouw sterkten als Business Excellence-organisatie?

Wat zijn je mogelijkheden? En hoe groei je daarin verder? Met een benchmarkmodel voor Business Excellence toont Jo Harrewijn je tijdens een interactieve Kwinta sessie hoe je je organisatie, of delen ervan, vergelijkt met anderen.

De wereld op zijn kop? Ceo's eisen duurzaam regeerakkoord

De ceo's van 15 Nederlandse bedrijven roepen politici op om een duurzaam regeerakkoord op papier te zetten dat duurzaam ondernemerschap beloont en zo groene, economische groei bevordert. Krijgt hun initiatief navolging elders in Europa?

Leer uit het succes van anderen in plaats van uit je eigen fouten

Wat doet jouw organisatie om de klantervaring te verbeteren? Excellente organisaties zijn steeds op zoek naar het leveren van een betere klantervaring.