84% minder defecten bij Amerikaanse Hercules

Een Amerikaans onderhoudsteam van de Hercules C-130 transportvliegtuigen brengt verschillende kwaliteitsconcepten- en methoden samen om herstellingen en preventief onderhoud aan het toestel spectaculair te verbeteren.

"Om uitzonderlijke resultaten te behalen moet je verbeteringsmethoden prioriteren of ze optimaal vermengen", klinkt het in het Amerikaanse magazine Quality Progress, dat deze maand inzoomt op deze case.

"Na de uitwerking en implementatie van een strategie prioriteerde het team verbetermethoden uit TOC (de Theory of Constraints of de beperkingentheorie), Lean en Six Sigma." Zelf spreekt het team over "innovatieve en agressieve procesverbeteringen".

1,5 miljoen dollar bespaard

Het verbetertraject gooide zijn vruchten af. Het team spaarde niet enkel 1,5 miljoen dollar uit maar kreeg ook meer toestellen in de lucht:

  • Het preventief onderhoudsteam bouwde haar Work in Process (WIP) af van 51 toestellen in 2010 tot 16 in 2012, waardoor er 35 toestellen meer beschikbaar zijn.
  • Het aantal Dock flow days werd teruggebracht tot 40 dagen in 2012, waar dat in 2010 nog 102 dagen waren.
  • De medewerkers krikten de due-date performance op van 43,9% in 2010 naar 98,4% in 2012.
  • Het team hield ten slotte ook de productkwaliteit en naleving in de gaten, want het aantal defecten daalde met 84%.

Het onderhoudsteam werd voor haar prestaties bekroond met de Robert T. Mason Award for Depot Maintenance Excellence, waarmee het Amerikaanse leger uitzonderlijke prestaties bij het onderhoud van militair materiaal en wapensystemen wil bekronen.

Belgische Hercules

Ook het Belgisch leger beschikt over 11 Hercules transportvliegtuigen. Defecten aan het toestel haalden al verschillende keren de media. In september 2007 waren alle Hercules C-130's van het leger aan de grond gekluisterd: "Door besparingen is er een tekort aan onderhoudsbeurten en wisselstukken. Het gevolg is dat de vliegtuigen erg vaak in panne staan, meestal ergens onderweg naar Afghanistan of Congo", klonk het toen in de krant De Standaard.

(Foto Jelle Vandebeeck, via Creative Commons op Flickr)

Delen via

Verwante artikelen

Willy Vandenbrande

Column: KPI's in de Vietnamoorlog

Het nadeel van oud worden is dat je oud wordt. Het voordeel is dat je meer hebt meegemaakt en dus over meer kunt meespreken.

Wat betekent het om iemand anders te controleren?

Bill Troy is ceo van ASQ en spreker tijdens het Kwinta congres in november. Vanuit zijn 30 jaar lange loopbaan bij het Amerikaanse leger verkent hij het idee rond Control.