9 tips om bedrijfscontinuïteit te verbeteren

Erik van de Crommenacker zoomde in de VCK Kwinta-sessie van april in op het belang van bedrijfscontinuïteit via de ISO 22301. Hoe begin je daaraan?

"Het gaat erom waar je staat en waar je naartoe gaat", zegt van de Crommenacker in zijn sessie over bedrijfscontinuïteit, waarin hij ook concrete tips voor kwaliteitsmanagers meegeeft:

1) Doe het niet alleen

Zoek bondgenoten in je organisatie en valideer je ideeën. Zo creëer je een breder draagvlak en weet je of je op de goeie weg zit. Denk over diensten en functiebeschrijvingen heen bij je zoektocht naar bondgenoten.

2) Focus op de rol van medewerkers

Toon je medewerkers welke feedback klanten geven. Zo verhoog je het bewustzijn en betrokkenheid over hun invloed op het bedrijfsproces. Veel risico's ontstaan immers bij wat medewerkers doen.

3) Hoe kleiner, hoe kwetsbaarder

Kleine en middelgrote organisaties zijn kwetsbaarder voor verstoringen. zij hebben dus meest te winnen bij het managen van risico's. In zulke organisaties zal de kwaliteitsmanager zelf de rol van risicomanager en verantwoordelijke van bedrijfscontinuïteit moeten invullen en normen als ISO 31000 en ISO 22301 tegen het licht houden.

4) Oefen je procedures en plannen

Test uit of je (nood)procedures werken. Zorg voor betrokkenheid van het management, ook bij je bredere aanpak van bedrijfscontinuïteit. Organiseer je een brandoefening, roep het management dan op om eraan deel te nemen. Leg tijdens zo'n oefening je besluiten vast en doe een debriefing.

5) Leer bij over risicomanagement

"Voor kwaliteitsmanagers is het een uitgelezen kans om zich op deze aanpalende gebieden te profileren."

Zowel de omgeving (leveranciers, klanten,...) als kwaliteitsnormen vragen meer aandacht voor risico's en bedrijfscontinuïteit.

Voor kwaliteitsmanagers een uitgelezen kans om zich op deze aanpalende gebieden binnen de organisatie te profileren. Werken aan de kwaliteit is werken aan kansen én risico's.

6) Gebruik Business Model Canvas

Maak tijdens de "Business Impact analysis" gebruik van het Business Model Canvas om de essentiële bedrijfsprocessen in kaart te brengen, de onderlinge afhankelijkheid en benodigde hulpbronnen op te sporen en de effecten te beoordelen als ze (even) niet functioneren.

7) IS0 9001-certificatie is niet voldoende

Organisaties die volgens de ISO 9001-norm gecertificeerd zijn zijn nog niet voldoende geborgd tegen risico's die de bedrijfscontinuïteit, en dus de kwaliteit, in gevaar kunnen brengen, zo blijkt uit onderzoek van van de Crommenacker uit 2014 in samenwerking met het Nederlandse NEN.

8) Gebruik ISO 22301 voor systematische aanpak

Business Continuity Management verankeren en laten certificeren volgens de ISO 22301-norm levert meer voordelen op: een beter imago, compliance regulering, betere interne processen en minder uitval of fouten.

Op basis van intrinsieke motivatie aan de slag gaan met  Business Continuity Management, levert het meest op en sluit beter aan op de bedrijfsdoelstellingen.

9) Werk toekomstgericht

Bepaal op basis van trends en scenario's welke aspecten van de bedrijfsvoering voorrang krijgen. Bouw aan een toekomstvast bedrijfsmodel:

  • Zorg dat je merk voldoende onderscheidend is van de concurrentie,
  • vertrek vanuit de doelstellingen van je klant wanneer je communiceert en
  • probeer meer herhaalinkopen te genereren.

Delen via

Verwante artikelen

Voedselveiligheid en digitale zekerheid: een combinatie die in de smaak valt?

Naar onderzoek blijft de consument harder inzitten met voedselveiligheid (55%) dan met gezondheid (53%) een belangrijke factor is geloofwaardigheid, maar hoe kunnen digitale oplossingen hierin een rol spelen?

Kmo's investeren minder in gezondheid en veiligheid op het werk

Bescherming van het welzijn van werknemers (82%) en wet - en regelgeving (79%) zijn de belangrijkste drijvende krachten voor gezondheid en veiligheid op het werk, althans volgens 1.700 brancheprofessionals die door DNV GL zijn ondervraagd.

Veiligheidscultuur op het werk: 4 inzichten

Ontdek de 4 belangrijke inzichten waarmee je als preventieadviseur van een bedrijf best rekening mee houdt.