Anders kijken naar kwaliteitMarc Brookhuis, 128 blz.
Uitgeverij AnkhHermes

Met het boekje 'Zen en de kunst van kwaliteit - Over aandacht en goede zorg' verwijst auteur Marc Brookhuis, zenleraar en personal coach, rechtstreeks naar de klassieker van Robert Pirsig 'Zen en de kunst van het motoronderhoud'.

Dit werk uit 1974 beschrijft een tocht per motorfiets door de Verenigde Staten, maar in feite is het een filosofische zoektocht naar de betekenis van kwaliteit. Brookhuis' betrachting is dezelfde. Hij kijkt met een zenboeddhistische bril naar het begrip kwaliteit en stelt er een aantal pertinente vragen over: wat is kwaliteit in wezen, wat zou er gebeuren als je kwaliteit, als in een rekensom, zou aftrekken van de wereld, wat is onze eigen betrokkenheid en verantwoordelijkheid in het leveren van kwaliteit en goede zorg?

Regelmatig verwijst hij daarbij naar zenbegrippen of -praktijken, zoals de theeceremonie. De auteur staat stil bij het belang van de optillende beweging in kwaliteit: het principe dat kwaliteit 'besmettelijk' is, dat een goede omgeving goed gedrag opwekt en hoe bedrijven daarop kunnen inspelen. De tweede helft van het boek bestaat uit bijlagen, bijvoorbeeld over het Toyota Production System, over creativiteit en het afschaffen van het puntensysteem in het onderwijs (een experiment beschreven in het boek van Pirsig), over de metafysica van kwaliteit, over Oost en West.

'Zen en de kunst van kwaliteit' geeft diepgang aan een begrip dat belangrijk is in ieders leven, maar dat al te vaak, onder druk van mercantiele en economische principes, zijn ware betekenis verliest.

"Zen en de kunst van kwaliteit - Over aandacht en goede zorg", van Marc Brookhuis, uitgegeven bij AnkhHermes, 2011, ISBN 97890 202 05046

Delen via

Meer boekbesprekingen

Leiderschap op halve kracht: de valkuil voor de moderne leider

De Cremer D. (ACCO Uitgeverij, 2012). Leiderschap op halve kracht: De valkuil voor de moderne leider
David De Cremer, 104 blz.
Uitgeverij Uitgeverij ACCO Uitgeverij

Technologische innovaties koppelen aan organisatorische innovaties

Van Hootegem G. en Huys R. (ACCO Uitgeverij, 2014). Meten en veranderen – Instrumenten bij het nieuwe organiseren
Geert Van Hootegem, Rik Huys en Guido Maes, Uitgeverij Uitgeverij Acco

Handreikingen voor een hedendaagse manier van leidinggeven

De Geyter, E. (Acco, 2016). Wendbaar leiderschap. Een houvast voor nieuwe leiders in turbulente tijden
Els de Geyter, Uitgeverij Uitgeverij Acco