Auditor Kwalificaties: BSI in gesprek met Tutor Delivery Manager, André Van Hecke

Auditor Kwalificaties zijn in feite een manier om aan te tonen dat je als auditor daadwerkelijk competent bent om audits uit te voeren. Dit betekent naast dat je de trainingen volgt, het ook van belang is, dat je middels een examen laat zien dat je het begrepen hebt en kunt toepassen. BSI stelt in dit interview met André Van Hecke enkele mogelijkheden voor rond kwalificatietrajecten, ontdek ze nu!

Wat zijn Auditor Kwalificaties?

Auditor Kwalificaties zijn in feite een manier om aan te tonen dat je als auditor daadwerkelijk competent bent om audits uit te voeren. Dit betekent naast dat je de trainingen volgt, het ook van belang is, dat je middels een examen laat zien dat je het begrepen hebt en kunt toepassen. Deze kwalificaties zijn er in een tweetal categorieën; Practitioner en Professional. De basis kwalificatie Practitioner toont deskundigheid in het uitvoeren van audits. De meer geavanceerde kwalificatie Professional toont aan dat je niet alleen audit op basis van conformiteit maar ook kijkt naar continue verbetering.

Voor wie zijn Auditor Kwalificaties interessant?

Dit is tweeledig namelijk;

-        Voor auditoren in organisaties die meer uit hun audits willen halen. Voor hen is het zeer interessant om te kiezen voor de meest geavanceerde kwalificatie van Professional.

-        Anderzijds zijn auditor kwalificaties uitermate geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe functie. De vraag naar gekwalificeerde auditoren is groot. Met een kwalificatie kan een sollicitant zich onderscheiden t.o.v. de andere kandidaten.

Wat is de meerwaarde van het behalen van een intern auditor of lead auditor kwalificatie?

Ik denk dat het in deze tijd enorm van belang is om te laten zien dat je competent bent door je kennis en vaardigheden te tonen aan je werkgever en klanten. Het volgen van een training geeft je een certificaat van deelname maar laat nog niet zien dat iemand een audit daadwerkelijk kan uitvoeren. Hoe mooi is het wanneer men tijdens een sollicitatie een certificaat kan laten zien dat aantoont dat hij/zij daadwerkelijk gekwalificeerd is als auditor. Bovendien zijn er heel veel organisaties die voor hun interne auditoren dienen te laten zien dat zij het vak daadwerkelijk beheersen. Een BSI Auditor Kwalificatie is hier uitermate geschikt voor. Zo hoeft een organisatie niet na te denken over hoe zij aan moeten tonen dat hun auditoren competent zijn.

Hoe ziet dit er dan precies uit?

Om Practitioner te worden volg je de 1-daagse introductie training welke puur gericht is op de norm, om te begrijpen waar de norm over gaat. Deze training wordt vervolgens afgesloten met een examen. De vervolgstap is een intern auditor training van 2 dagen, welke eveneens afgesloten wordt met een examen. Wij adviseren altijd om het examen kort na de training te doen omdat de stof dan nog vers in het geheugen zit.

Goed om te weten—in het kwalificatietraject hebben we ook een aantal tijdslijnen ingebouwd. Het examen dient binnen een jaar te worden afgerond na het volgen van de training. Het hele kwalificatietraject dient binnen 1 jaar te worden afgerond.

Naast de kwalificatie van Practitioner kun je ook de vervolgstap maken naar Professional. Hierbij wordt naast conformiteit ook gekeken naar continue verbetering voor organisaties. Hiervoor heeft BSI extra stappen in het kwalificatietraject ontwikkeld, gericht op; continue verbetering. De stappen naar Professional zijn hetzelfde echter volg je in dit traject naar Professional ook nog onze Process Improvement trainingen. Dit is de 1 daagse introductie training incl. examen gevolgd door de 2-daagse Process Improvement auditor training incl. examen. In deze laatste training leer je om specifiek op verbeteringen te auditen. Dit is een andere benadering dan enkel op conformiteit. Na het succesvol afronden van deze 2 trainingen ben je officieel BSI Professional (Intern of Lead) Auditor. Hiermee toon je op internationaal niveau, je kennis en vaardigheden aan je werkgever en klanten.

Kwalificatietraject interne auditor:

Kwalificatietraject interne auditor:

Geldt dit ook voor het lead auditor kwalificatietraject?

Ja zeker, zowel voor Intern Auditor Practitioner als voor de Lead Auditor Practitioner kun je kwalificaties behalen. De start is exact hetzelfde, een belangrijk verschil is alleen dat het examen voor de Intern Auditor training een multiple-choice examen betreft en voor de Lead Auditor training een open vraag examen. Dit maakt het behalen van het lead auditor examen moeilijker, omdat de competenties en prestaties van de deelnemer tijdens de activiteiten worden meegenomen als onderdeel van het behalen van het examen.

Als een auditor een kwalificatietraject succesvol heeft afgerond ontvangt hij/zij een BSI Auditor Kwalificatie. Hoe ziet dit er precies uit en is het ook internationaal erkend?

Ja, het is inderdaad een internationaal erkend BSI certificaat. Hierin wordt duidelijk dat je een gekwalificeerde BSI Practitioner, BSI Professional of BSI Certified Professional bent. Afhankelijk van het specifieke kwalificatietraject. Op het certificaat wordt ook aangegeven voor welke specifieke norm.

Wanneer iemand meer dan een jaar geleden een introductie training heeft gevolgd? Moet hij/zij dan de training opnieuw doen gezien een kwalificatietraject maar 1 jaar mag duren?

In de basis dient het kwalificatietraject binnen 1 jaar te worden afgerond. Echter biedt BSI de mogelijkheid tot vrijstelling van de introductie training. Dit kan als je de introductie training niet langer dan 2 jaar geleden gevolgd hebt. Hiervoor kun je dan een vrijstelling aanvragen. Deze vrijstelling krijg je als je het examen haalt.

Zelfs als iemand naast de introductie training ook de intern auditor of lead auditor training al heeft gevolgd, bieden we de mogelijkheid om in te stappen als Practitioner. Dit kan echter alleen als je de examens opnieuw behaalt. Vervolgens kan dan de stap gemaakt worden naar Professional door de process improvement trainingen te behalen.

Voor welke normen biedt BSI auditor kwalificaties aan?

Wij bieden Auditor Kwalificaties aan voor onderstaande normen:

-        ISO 9001 Kwaliteitsmanagement

-        ISO 13485 Kwaliteitsmanagement voor medische hulpmiddelen

-        ISO 14001 Milieumanagement

-        ISO 27001 Informatiebeveiliging

-        ISO 45001 Gezond & Veilig Werken

Het enige verschil bij de ISO 13485 Auditor Kwalificaties is dat de initiële introductie training vervangen wordt door de Clause by Clause training. Dit is de uitgebreide introductie training en deze duurt 1 dag langer.

Lees meer over BSI Auditor Kwalificaties. De BSI Training Academy helpt u graag.

T: +31 (0)20 346 0780
E: training [dot] nl [at] bsigroup [dot] com
Vraag een offerte aan

Delen via

Verwante artikelen

Evolutie van het aantal certificaten

Evolutie van het aantal certificaten in België

De Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) presenteert jaarlijks een overzicht per land van het aantal nog geldige certificaties, al ligt er ondertussen een laagje stof op: de recentste cijfers dateren van 2017.

Oude ISO 9001:2008-certificaat vervalt binnenkort

Binnen een maand kan je je oude ISO 9001:2008-certificaat bij het oud papier gooien. Op 15 september 2018 loopt namelijk de transitieperiode af voor zowel de ISO 9001 als ISO 14001.

Meerwaarde creëren dankzij Risk Based Certification

Risicogebaseerd certificeren vormt de speerpunt in de aanpak van certificatieorganisatie DNV GL, iets waarvan Umicore en AGC Glass de toegevoegde waarde hebben kunnen ervaren tijdens een audit.