Audits en assessments efficiënter maken

Op dinsdag 28 januari organiseerde het Vlaams Centrum voor Kwaliteit een druk bijgewoonde sessie over Multi Compliance Frameworks. Greet Volders van Voquals nam de toehoorders mee op een reis doorheen generieke controles, IT-gerelateerde controles en voorbeeldcontroles.

De koppeling tussen deze controles en diverse ISO-normen en controledatawerken voor Data Privacy en Informatiebeveiliging, maken van het Multi Compliance Framework de ideale tool voor bedrijven en organisaties die hun audits en assessments willen stroomlijnen en vooral om meer efficiëntie in te bouwen.

Actuale standaarden en regelgevingen

Greet liet de aanwezigen kort kennismaken met de verschillende componenten van het Multi Compliance Framework (MCF).

Het MCF bevat enerzijds een exhaustieve lijst van controles en anderzijds een -voortdurend geactualiseerd- overzicht van de diverse voorhanden zijnde standaarden en regelgevingen, gaande van een ISO 9001 over een ISO 27001 tot de GDPR-wetgeving.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Dankzij de gedeelde verantwoordelijkheid tussen de quality managers aan de ene kant en de procesmanagers van de verschillende business units aan de andere kant helpt dit raamwerk om de controles voortdurend actueel te houden, maar ook afgestemd en ingebed in de operationele processen van de organisatie.

Controles in lijn

De quality managers gaan er in dit model over waken dat de controles steeds in lijn zijn met de – al dan niet gewijzigde - regelgeving en ISO-normen.

De procesmanagers zorgen ervoor de nodige controles in te bedden in hun processen en werkwijzen, zonder dat zij expliciet moeten kijken of kennis moeten hebben van de ISO-normen en regelgeving.

Presentatie en vragen

Wil je meer informatie, dan kan je Greet contacteren via Gvolders [at] voquals [dot] be of telefonisch op 0475 634506.

Je vindt de presentatie over het MCF in de VCK-ledenzone onder "Presentaties". Heb je nog geen toegang tot de ledenzone? Stuur annelies [dot] pieters [at] vck [dot] be (Annelies Pieters) een bericht.

Delen via

Verwante artikelen

Kwaliteit in tijden van Corona

In deze column deelt Willy Vandenbrande zijn bevindingen over de voorbije weken met het VCK netwerk.

Meer efficiëntie bij je voorbereiding van interne en externe audits

Het Multi Compliance Framework helpt je te voldoen aan de talrijke conformiteitseisen door je bedrijfsprocessen te koppelen aan normen en standaarden.

Compliance in internationale handel

In welke mate speelt Compliancy een rol in internationale handel?