Aziaten houden het bij TQM

Verslag van het 58ste EOQ-congres

Twee Belgische deelnemers blikken terug op het EOQ-congres in Göteburg: Willy Vandenbrande onthoudt dat zowel professor Kano als de Taiwanese Ching-Chow Yang het voortdurend over TQM, Total Quality Management, hadden, wat wij ooit zo mooi Integrale Kwaliteitszorg noemden.

Hans Punter (LMS International): "Walk on the gemba"

"Hans Punter is winnaar van de Business Excellence Award 2013 en op het EOQ-congres verkozen tot eerste finalist van de European Quality Leader 2013. Hij vond het congres als internationaal georïenteerde kwaliteitsmanager bij LMS International een inspirerende "walk on the gemba". Zijn bevindingen:
 
"De pre-congres workshops, georganiseerd door de International Academy for Quality (IAQ), lieten toe interactief één van de drie aangeboden topics dieper uit te spitten. Mijn keuze voor professor Watson gaf mij hernieuwd inzicht waar we met kwaliteit vandaan komen en hoe de verschillende continentale approaches (EFQM-MBA-TQM//PDCA-Lean-6sigma) volgens zijn visie verder in een “Systematic Improvement Process” sublimeren. Deze visie zal hij later nog op het congres presenteren, maar dankzij deze workshop kreeg ik al veel meer inzicht in de samenhang en mogelijke convergentie die ons te wachten staat.
 
Het congres zelf had, naast de grote Zweedse industriële inbreng (IKEA, Volvo, SKF), ook zeer goede academische sprekers uit verschillende continenten. Naast de eerder vermelde prof Watson konden de Japanse professor Kano (TQM-practices in Azië) en professor Yang (Taiwan – framework for innovation creation) mij inspireren. Van eigen bodem was er de inbreng van Willy Vandenbrande (Quality of Life). Een geslaagde mix van research en praktijk.
 
In de post-congres dag georganiseerd door de Swedish Quality Assurance (SQA) ging voluit voor de "future for quality". De  globale trends in de maatschappij en hun invloed op kwaliteitswerking (ASQ), een uitgebreide Zweedse bevraging over de pijnpunten binnen kwaliteit (SQA) en de inzet van "big data" in kwaliteitsmanagement gaven stof tot nadenken – hoe goed zijn wij zelf en de kwaliteitsmodellen klaar voor de toekomst?"

Willy Vandenbrande (QS Consult): "Aziaten houden het bij het alleszeggend TQM"

"Wat valt er allemaal te zeggen over het 58ste congres van de European Organization for Quality? In ieder geval dat Göteborg een heel aangename stad is om te vertoeven met een uitgebreid openbaar vervoersnetwerk en voorrang voor fietsers. Daar zouden onze steden nog iets van kunnen leren. Waarover dan weer niets te leren viel, was het organiseren van een congres. ", vindt Willy Vandenbrande van QS Consult.
 
"Het is erg om zeggen maar voor een congres dat pretendeert Europees te zijn, was dit beneden alle peil. Om te beginnen was dit geen Europees congres, maar een Zweeds, waar toevallig ook een aantal andere nationaliteiten aanwezig waren. Amper 250 deelnemers, sprekers en de usual suspects - lees leden van kwaliteitsorganisaties – inbegrepen en dan slaagde men er nog in om ongeveer de helft daarvan op bedrijfsbezoek te sturen op een ogenblik dat ook lezingen werden gehouden.
 
Ook opvallend: de grote bloedarmoede aan sprekers: sommigen hielden tot drie voordrachten. Wie zei ook weer: trop is te veel? Andere sprekers kwamen dan gewoon niet opdagen zonder zelfs de moeite te doen te verwittigen. Ik vind dat onbeleefd, maar het kan altijd nog gortiger. Noriaki Kano vroeg expliciet om geen foto’s te nemen en binnen de twee minuten nadat hij dat gezegd had, waren er al mensen die opzichtig begonnen foto’s te nemen. En ik die dacht dat kwaliteitsmensen welopgevoed waren."

Total Quality Management

"Maar het was natuurlijk niet allemaal slecht. Het uitstekende diner werd geserveerd tijdens een schitterende boottocht op de Götarivier en het is altijd leuk om vrienden terug te zien. Inhoudelijk is mij een ding opgevallen en bijgebleven: naast de hogervermelde Kano uit Japan was er ook een professor Ching-Chow Yang uit Taiwan en beiden hadden het voortdurend over TQM, Total Quality Management.
 
Een term die bij ons nauwelijks nog gebruikt wordt. Wij lijken wel verslaafd aan nieuwe woorden zoals Business Excellence of Lean Six Sigma, terwijl de Aziaten het gewoon houden bij dit alleszeggend TQM. Wat wij in het Nederlands ooit zo mooi Integrale Kwaliteitszorg noemden. Trouwens, TQM is een zeer populaire afkorting bij Spaanstalige verliefde koppeltjes. Daar staat het voor “Te Quiero Mucho”. Mooier dan dat kan het toch niet worden?"

Europese ambassadeur van kwaliteit

In zijn slotspeech gaf de nieuwe Cypriotische EOQ-voorzitter George Georgiade aan dat de Europese kwaliteitsorganisatie EOQ zich de komende jaren moet ontpoppen tot de ambassadeur van kwaliteit in Europa en daarbuiten: "Het EOQ moet daarom een globale organisatie worden zonder grenzen."
 
"Het is mijn doelstelling dat het EOQ tijdens mijn voorzitterschap de leidende promotor van kwaliteit wordt en synoniem zal zijn voor kwaliteit, innovatie, eer, integriteit en een uitstekend netwerk van kwaliteitsmensen", besluit Georgiade.

Delen via

Verwante artikelen

Het congres vindt plaats in Lissabon

Herontdek kwaliteit tijdens het EOQ congres in Lissabon

Het Europese kwaliteitscongres van EOQ staat van 23 tot 24 oktober in het teken van het thema "Rediscovering quality".

Roest bekroond tot Europese Quality Leader

De Nederlander Robin Roest, directeur Repair bij CED, is door de Europese kwaliteitsorganisatie EOQ uitgroepen tot European Quality Leader.

Kwaliteitsmanagement kan en mag geen geïsoleerde discipline zijn

Het is duidelijk dat kwaliteitsmanagement geen geïsoleerde discipline kan en mag zijn, maar door de hele organisatie moet gedragen en beleefd worden. Dat is een van de ideeën die Dirk Ceulemans van Borealis Polymers is bijgebleven na het EOQ congres in Slovenië.