"Bedrijfsleven kan iets leren van bankzitters"

"De voetbalwereld is een goed model om een aantal nieuwe principes uit de norm af te toetsen", blikt Dirk van Bogaert van LRQA terug op de audit die hij volgens de DIS-versie van de nieuwe ISO 9001 uitvoerde bij voetbalclub AA Gent.

"Het opvallendste, vind ik zelf, is dat de sportwereld een voorbeeld bij uitstek is van een proces waarbij de core business, het brengen van een match, gedaan wordt in het bijzijn van alle klanten (de kijkers). Stel je voor dat je auto's produceert, en dat je op het einde van de week commentaar krijgt van iedereen."

Van Bogaert vindt dat de bedrijfswereld zeker iets kan leren van het organiseren van back-ups: "Als iemand uit het bedrijfsproces valt, heeft een bedrijf niet voor alles en iedereen een back-up. Voor elk van de 11 spelers op het veld is er wel een back-up, die klaarzit op de bank om in te springen als er iets gebeurt met iemand uit het basisproces."

Dirk van Bogaert deelt op 25/11 tijdens het congres over de nieuwe ISO 9001 zijn ervaringen over de audit.

Nieuwigheden

Van Bogaert kijkt ook vooruit naar de nieuwigheden in de ISO 9001 die in 2015 verschijnt: "Hoewel men zegt dat er niet veel verandert, is de introductie van de bedrijfs- en werkomgeving waarin een organisatie zit, een beklemtoning van het feit dat een organisatie nooit een eiland is."

Delen via

Verwante artikelen

Remote Auditing - wat is het en hoe ga je te werk?

De maatregelen rond de virusuitbraak worden versoepeld, toch bijft thuiswerken voor velen de norm. Maar worden audits nog uitgevoerd en hoe? 
Kristin Case van Case Consults

Herbekijk de Kwinta webinar over interne audits

In een nieuwe Kwinta webinar deelde Kristin Case van Case Consults enkele tips om het management van je interne audit-programma's te verbeteren.

Business Excellence 2.0 in de praktijk

Mensen goesting doen krijgen in kwaliteit. Dat was het hoofddoel van Bénédicte Colpaert, Head of Prevention & Business Excellence bij Umicore, toen ze Business Excellence 2.0 uitrolde in haar organisatie.