België elfde meest veerkrachtige supply chain

Noorwegen is volgens de FM Global Resilience Index 2015 het minst kwetsbare land ter wereld voor verstoringen in de supply chain. België valt net buiten de top 10 van de ranglijst.

Foto beschikbaar via Creative Commons by Rocky VIDe index, die de veerkracht van de supply chain van zo'n 130 landen in kaart brengt, is door FM Global, een Amerikaanse verzekeraar van bedrijfsvastgoed, samengesteld uit 9 factoren die de verschillende aspecten van de veerkracht meten:

  • Economische factoren: politieke stabiliteit, olie-intensiteit, bbp per hoofd
  • Risicokwaliteit: blootstelling aan natuurrampen, de kwaliteit van risicobeheer van natuurrampen en branden
  • Supply chain: corruptie, infrastructuur en lokale leverancierskwaliteit

Supply chain sterkste troef

België haalt een score van 87,7% en staat daarmee op de elfde plaats in de ranglijst.

  • Onze sterkste troef is de kwaliteit van de supply chain, waarvoor we een score van 86,3% halen,
  • op risicokwaliteit scoren we 78,9%,
  • onze economische score blijft hangen op 66,9%.

Buurlanden beter

Buurlanden Nederland (3de plaats), Luxemburg (5de plaats) en Duitsland (6de plaats) scoren beter, enkel Frankrijk staat achter ons in de rangschikking op de 19de plaats.

Stijgers en dalers

Taiwan is de sterkste stijger door de substantiële verbetering van het risicomanagement bij natuurrampen en het brandrisicomanagement.

Oekraïne zit bij de grootste dalers door de grote politieke risico's en de zwakke infrastructuur. Ook Griekenland zit in de hoek waar de klappen vallen. Dat wijt FM Global aan de strubbelingen met de EU. Venezuela is hekkensluiter.

Effectief risicomanagement

"Het bewustzijn over het belang van effectief risicomanagement in de supply chain groeit", concludeert FM Global. "Bedreigingen zijn vaak territoriaal gelinkt en hebben een impact op de concentratie van resources en activiteiten in kwetsbare regio's."

"Organisaties die de kwetsbaarheid van landen begrijpen, zijn beter voorbereid op problemen en kunnen beter risico's managen en spreiden", legt vice-voorzitter Louis Gritzo van GM Global uit aan Property Casualty 360°.

Schakels

"Breekt er een schakel, dan breekt de hele keten".

"Organisaties zijn vaak verrast als ze hun supply chain tegen het licht houden", zegt Gritzo. "Ze maken zich geen zorgen over hun eerste of tweede tier leveranciers, maar wel over de toeleveranciers die dieper in de keten zitten. Breekt er een schakel, dan breekt de hele keten".

Download The 2015 FM Global Resilience Index Annual Report (pdf)

Foto beschikbaar via Creative Commons by Rocky VI

Delen via

Verwante artikelen

I've got the blues!

Een tomatenblik dat de hele wereld afreist ligt goedkoper in de winkel dan eentje dat lokaal, om de hoek, wordt geproduceerd.

"Logistiek optimaliseren is hefboom voor verdere professionalisering"

Om verder te professionaliseren in de ziekenhuissector, verdient de logistiek een meer dan gewone aandacht. Een onderzoek van Möbius leidde tot enkele markante conclusies. Stuk voor stuk gaat het om punten waar ziekenhuizen aan kunnen werken om hun efficiëntie op te krikken. Een overzicht.

Defecte airbags leiden tot terugroepacties

Enkel voor leden
Als het misgaat bij een toeleverancier van een product in een oligopolie, dan zijn de gevolgen meteen voelbaar bij tientallen bedrijven, zo tonen de defecte airbags van toeleverancier Takata aan.