Blockchain vertelt hele productverhaal

Italiaanse wijnmakers lopen voorop met de implementatie van My StoryTM, een oplossing die consumenten een eenvoudige blik gunt in de inhoud van iedere wijnfles.

Bedrijven kunnen nu de transparantie in hun toeleveringsketen vergroten en aantonen wat er schuilgaat achter de unieke kenmerken van hun producten.

DNV GL, de internationale dienstverlener op het gebied van kwaliteitsborging en risicomanagement, heeft My Story aangekondigd op de jaarlijkse GFSI Global Food Safety Conference in Tokio. My Story is een kant-en-klare blockchaingebaseerde digitale oplossing voor kwaliteitsborging in de levensmiddelen- en drankenindustrie. De oplossing combineert diepgaande branche-expertise en fysieke, onafhankelijke audits met diensten om gegevens te verzamelen en te verifiëren.

Van druif tot fles

My Story biedt inzicht in verschillende kenmerken en productieprocessen achter het product, zodat consumenten een weloverwogen aankoopbeslissing kunnen nemen. De consument hoeft alleen maar een QR-code te scannen om de volledige geschiedenis van het product en de reis van druif tot fles te bekijken.

“My Story biedt consumenten helderheid over producten en hun toeleveringsketen. Ze hebben directe toegang tot belangrijke productkenmerken, zoals kwaliteit, authenticiteit, herkomst, ingrediënten, water- en energieverbruik, enzovoort. Alle gegevens zijn gedurende het hele transformatieproces geverifieerd door DNV GL”, zegt Luca Crisciotti, CEO van DNV GL - Business Assurance.

Geverifieerde gegevens

“Merken, detailhandelaren en producenten van eindproducten zullen profiteren van geverifieerde gegevens die meer inzicht in hun toeleveringsketen bieden, terwijl tegelijkertijd alle aspecten van producten verbeteren waar het gaat om economische en ethische factoren en kwaliteits-, veiligheids- en milieucriteria”, vervolgt Crisciotti.

“Detailhandelaren en merken zullen over hun producten kunnen communiceren met een verhaal waarin de commitments en belangrijke productkenmerken zijn geverifieerd door DNV GL en toegankelijk zijn voor consumenten. My Story zal geleidelijk worden uitgebreid naar andere productcategorieën in de levensmiddelen- en drankenindustrie en naar andere branches waarin consumenteneisen bepalend zijn.”

Italiaanse koplopers

De Italiaanse wijnsector is de eerste die de nieuwe oplossing gebruikt, waarbij de vier wijnproducenten Michele Chiarlo, Ricci Curbastro, Ruffino en Torrevento de koplopers zijn. Aan het einde van dit jaar zullen alle flessen die naar de winkel gaan, zijn voorzien van een My Story-etiket.
Federdoc, de nationale federatie die meer dan 70% van de Italiaanse wijnproductie vertegenwoordigt, beschouwt “My Story” als een zeer interessant initiatief voor de consument.

Valoritalia, de Italiaanse controle-autoriteit voor de wijnbouw, die gegevens verstrekt en verzamelt tijdens officiële controles, is bij dit project betrokken. “My Story is onze eerste oplossing op basis van ons gloednieuwe Digital Assurance-concept, dat al veel verder gaat dan het volgen van een product van de oorsprong tot aan de consument. De door VeChain ondersteunde blockchainapplicatie zal beschikbaar worden gesteld op het klantenportaal Veracity van DNV GL."

"Dit is slechts de eerste stap in een langer traject, waarin we blockchaintechnologie, het internet of things, datacuratie en kunstmatige intelligentie samenhangend zullen combineren. Zo willen we klanten helpen bij het opbouwen van vertrouwen in hun producten, het verbeteren van hun prestaties en het verhogen van de efficiëntie in processen”, besluit Renato Grottola, directeur Digital Transformation bij DNV GL.

Foto beschikbaar via Creative Commons by-sa Monica Kelly( Flickr)

Delen via

Verwante artikelen

Ingunn Midttun Godal

Certificatie efficiëntste tool om voedselveiligheid te verbeteren

Uit onderzoek blijkt dat 79% van de leiders in de levensmiddelenindustrie certificatie als topprioriteit beschouwt om aan de regelgeving te voldoen maar wel toepassingen voor nieuwe technologieën onderzoekt.

DNV GL reikt eerste ISO 45001-certificaat uit aan Lidl Nederland

Op 17 april 2018, nauwelijks meer dan een maand na de publicatie van de nieuwe norm, reikt DNV GL het eerste ISO 45001-certificaat uit tijdens het NEN Congres 'De impact van de nieuwe ISO 45001'. Veiligheid en gezondheid staan centraal. Lidl Nederland maakt er werk van en wordt beloond!  

Tijd om audits af te schaffen?

2018. 20 jaar geleden werd de eerste BRC norm uitgegeven. Een kleine aardverschuiving in de manier waarop we wereldwijd tegen voedselveiligheid aan kijken. Ik herinner mij nog goed de eerste keer dat ik die eerste versie onder handen kreeg (ik was op dat moment werkzaam als QA manager op een ver Schots eiland).