Certificatie efficiëntste tool om voedselveiligheid te verbeteren

Uit onderzoek blijkt dat 79% van de leiders in de levensmiddelenindustrie certificatie als topprioriteit beschouwt om aan de regelgeving te voldoen maar wel toepassingen voor nieuwe technologieën onderzoekt.

DNV GL, een van de grootste certificatie-instellingen ter wereld, en het Global Food Safety Initiative (GFSI) van The Consumer Goods Forum hebben deze week de resultaten bekendgemaakt van hun onderzoek "Food safety: what’s next to assure its future?".

Certificatie noodzakelijk

Het onderzoek bij meer dan 1600 experts uit de sector wees uit dat certificatie het efficiëntste instrument is om de voedselveiligheid te verbeteren.

  • Een duidelijke meerderheid van de bedrijven beschouwt certificatie als een noodzaak en een ‘paspoort voor handel’ in het bedrijfsleven (79%).
  • Meer dan de helft (53%) ziet certificatie als een middel om de voedselveiligheid in de hele sector te verbeteren.
  • Beter aan de regelgeving voldoen, is met 86% het hoogst gewaardeerde voordeel van certificatie.
  • Verbeterde veiligheid en kwaliteit komen op de tweede plaats.

Ingunn Midttun GodalIngunn Midttun Godal, Global Director Business Development, DNV GL – Business Assurance, reageert: "Certificatie blijft centraal staan in het beheersen van risico’s en biedt voordelen in de hele toeleveringsketen. En het is niet verwonderlijk dat degenen die voor een holistische benadering kiezen er het meest bij gebaat zijn."

Volgens Veronique Discours-Buhot, directeur van het Global Food Safety Initiative, vormt certificatie een toenemende zorg, maar biedt het ook enorme kansen: "De resultaten van het onderzoek tonen duidelijk aan dat certificatie centraal staat bij bedrijven die hun waardeketens willen verbeteren."

Zoeken naar digitale oplossingen

Certificatie wordt als een topprioriteit beschouwd, terwijl industrieleiders onderzoeken hoe digitale oplossingen ter verbetering van de voedselveiligheid in praktijk kunnen worden gebracht.

  • Momenteel maakt slechts 1 op de 10 bedrijven in hoge mate gebruik van nieuwe digitale technologieën om de voedselveiligheid te waarborgen.
  • De lange termijn is rooskleuriger, met een toename naar 4 op de 10 bedrijven.
  • Meer dan een kwart van de bedrijven zegt niet te weten hoeveel ze in de komende 12 tot 18 maanden in digitale oplossingen zullen investeren.
  • 14% antwoordt dat ze hier niets aan zullen uitgegeven.

Nieuwe opportuniteiten

"Voedselveiligheidscultuur en digitalisering zullen steeds meer kansen bieden", zegt Godal van DNV GL. "Nieuwe digitale technologieën lijken voor voedselveiligheid niet in zwang te zijn. Toch zien we nu al bedrijven die ervan profiteren door het certificeringsproces transparanter te maken, de toeleveringsketens te beheersen en consumentenvertrouwen op te bouwen. Digitalisering biedt nieuwe mogelijkheden om de voedselveiligheid te bevorderen en de enige manier om het potentieel volledig te benutten, is blijven samenwerken."

Over DNV GL

DNV GL is een internationale dienstverlener op het gebied van kwaliteitsborging en risicomanagement. DNV GL wordt gedreven door de doelstelling leven, eigendommen en het milieu te beschermen. Vanuit deze doelstelling helpen wij organisaties om de veiligheid en duurzaamheid van hun bedrijfsvoering te verbeteren.

DNV GL is een van de grootste certificatie-instellingen ter wereld en helpt bedrijven de prestaties van hun organisatie, producten, medewerkers, faciliteiten en toeleveringsketens te optimaliseren door middel van certificering, verificatie, assessments en trainingen.

Door technische en digitale expertise te combineren met kennis van de branche, ondersteunen we de beslissingen en acties van bedrijven. Samen met onze klanten werken we aan duurzame bedrijfsprestaties en het opbouwen van vertrouwen bij stakeholders in alle bestaande sectoren.

Over GFSI

Het Global Food Safety Initiative (GFSI) verenigt belangrijke partijen in de levensmiddelenindustrie om samen te werken aan de continue verbetering van de beheersystemen voor voedselveiligheid in de hele wereld.

Delen via

Verwante artikelen

Voedselveiligheid en digitale zekerheid: een combinatie die in de smaak valt?

Naar onderzoek blijft de consument harder inzitten met voedselveiligheid (55%) dan met gezondheid (53%) een belangrijke factor is geloofwaardigheid, maar hoe kunnen digitale oplossingen hierin een rol spelen?

DNV GL reikt eerste ISO 45001-certificaat uit aan Lidl Nederland

Op 17 april 2018, nauwelijks meer dan een maand na de publicatie van de nieuwe norm, reikt DNV GL het eerste ISO 45001-certificaat uit tijdens het NEN Congres 'De impact van de nieuwe ISO 45001'. Veiligheid en gezondheid staan centraal. Lidl Nederland maakt er werk van en wordt beloond!  

Tijd om audits af te schaffen?

2018. 20 jaar geleden werd de eerste BRC norm uitgegeven. Een kleine aardverschuiving in de manier waarop we wereldwijd tegen voedselveiligheid aan kijken. Ik herinner mij nog goed de eerste keer dat ik die eerste versie onder handen kreeg (ik was op dat moment werkzaam als QA manager op een ver Schots eiland).