China bedreigt "Made in Germany"

Welke impact zal het Chinese "Made in China 2025" hebben op de Duitse economie? In Duitsland volgen ze met argusogen de nieuwe Chinese strategie die focust op innovatie, kwaliteit en duurzaamheid.

"Made in China" wordt nu nog geassocieerd met goedkope producten met een korte levensduur. Denk: fidget spinners en spotgoedkoop textiel.

Internationaal kwaliteitslabel

"Made in Germany" voert daarentegen de hitparade aan van meest gerespecteerde kwaliteitslabels ter wereld. Dankzij de bouw van kwaliteitsproducten, zoals premium auto's en state-of-the-art machines, is Duitsland de derde grootste exporteur ter wereld.

De Duitse strategie, Industry 4.0,  bestaat er sinds 2012 in de concurrentie een stap voor te blijven op vlak van technologie en kwaliteit. "Het moet dat blijven doen, maar het kan moeilijker worden in de toekomst", zegt econoom Christian Rusche.

China werkt namelijk aan de omslag. Rusche waarschuwt politici en bedrijfsleiders voor het "Made in China 2025"-plan: "De Chinese overheid heeft iets in gang gezet dat erg gevaarlijk kan uitdraaien voor de Duitse economie."

Foto beschikbaar via Creative Commons by Frank Derks

Delen via

Verwante artikelen

Ontdek de presentaties over de circulaire economie

In de laatste sessie van het jaar stelden we scherp op de circulaire economie. Expert Jan Boutsen introduceerde het onderwerp, Wereld Missie Hulp en Orbix deelden een goede praktijk.
Joeri Staelens en Wim De Molder

VIDEO. Hoe CNH Industrial kwaliteit aanpakt

CNH Industrial maakt in de vestiging in Zedelgem gespecialiseerde landbouwmachines zoals maaidorsers, hakselaars en balenpersen. Wim De Molder en Joeri Staelens vertellen hoe ze aan kwaliteitsverbeteringen werken.

"Kwaliteit en innovatie horen meer dan ooit samen"

Innovatie zonder kwaliteit is geen innovatie, vindt Dirk Torfs, algemeen directeur van Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum van en voor de maakindustrie: "Kwaliteit zit ingebakken in innovatie."