Circulaire economie

Ontdek de presentaties over de circulaire economie

In de laatste sessie van het jaar stelden we scherp op de circulaire economie. Expert Jan Boutsen introduceerde het onderwerp, Wereld Missie Hulp en Orbix deelden een goede praktijk.

Geld verdienen met je afval

Wat als je afval geen kostenpost meer is, maar geld opbrengt? Jan Boutsen specialiseert zich in de circulaire transitie bij organisaties, al is er nog veel werk aan de winkel.
Het management moet mee - Foto beschikbaar via Creative Commons by Flickr/AFGE

Circulaire transitie tip 5: Iedereen moet mee

Begin je met een circulaire transitie binnen je organisatie? Zorg dat iedereen mee is. Het management moet erachter staan.
Hou de afvalstromen zuiver

Circulaire transitie tip 4: Ga op zoek naar een circulair verdienmodel

Geld in het laatje krijgen, daar draait het om. En in de circulaire economie valt geld te verdienen. Maar veel organisaties denken nog niet ver genoeg mee.
Samenwerken - Foto beschikbaar via Creative commons by Tom Page (Flickr)

Circulaire transitie tip 3: Begin er nu mee

Veel grote en kleine organisaties zijn al volledig van doordrongen van de circulaire gedachte. De tussenmoot is er wel mee bezig, maar ziet het meer als een tool om een label te krijgen of om in het duurzaamheidsverslag te schrijven.
Karton - Foto beschikbaar via Creative Commons by Travis Wise (Flickr)

Circulaire transitie tip 2: Werk samen met anderen

De een zijn afval is de ander zijn grondstof. Daarom moeten organisaties beter samenwerken in een circulaire economie. Bedrijven die gerecycleerde producten opwaarderen tot productierijp materiaal, zitten in de lift.
Folies als mogelijke inkomstenbron

Circulaire transitie tip 1: Staar je niet blind op de problemen

Ontdek de kansen die de circulaire economie biedt in plaats van je blind te staren op de problemen. Doordat je ecologische footprint verlaagt, krijg je nieuwe business opportuniteiten. 

Is het recyclagegehalte van een product meetbaar?

Niet alles is zomaar meetbaar. Volgens Wim Grymonprez, BQA auditor ISO 9001 en QA-CER, wordt dat bij het opzetten van een managementsysteem dat het recyclageproces borgt (QA-CER) snel duidelijk.

SUEZ maakt duurzaamheid concreet, circulair en collaboratief

Afvalverwerkingsbedrijf SUEZ neemt het voortouw op vlak van duurzaamheid. Via innovatie zet de organisatie volop in op de circulaire economie, waardoor het ISO 14001-certificaat eerder een logisch gevolg is dan een doel op zich.

Nog lange weg naar circulaire economie

Het succes van een product wordt bepaald door de waardering voor de functionaliteit en de aantrekkelijkheid van de vormgeving. Maar toch zeker ook door de levensduur. En die levensduur hangt weer in belangrijke mate af van de kwaliteit van het ontwerp. De keuzes die tijdens de ontwerpfase worden gemaakt, zijn cruciaal.