Circulaire transitie tip 2: Werk samen met anderen

De een zijn afval is de ander zijn grondstof. Daarom moeten organisaties beter samenwerken in een circulaire economie. Bedrijven die gerecycleerde producten opwaarderen tot productierijp materiaal, zitten in de lift.

Karton - Foto beschikbaar via Creative Commons by Travis Wise (Flickr) Organisaties zullen onvermijdelijk meer open moeten gaan communiceren en hun kennis delen in plaats van alles af te schermen met patenten. Alleen zo gaan ze een verdienmodel creëren. Samenwerken kan handel- en brancheoverstijgend. Denk niet dat jij het warm water uitgevonden hebt.

Een voorbeeld? Bij een groot distributiebedrijf gaat al het karton dat er binnenkomt na verbaling rechtstreeks terug naar de kartonfabriek.

Stel je vraag aan Jan Boutsen

Waarom geen samenwerking met je buurman op het industrieterrein voor verbruik of ontdoen van zaken? Je zal verder moeten gaan denken in doorgedreven netwerking.

Het komt wel goed: mensen zoeken sowieso veel meer verbindingen op met elkaar. De evolutie van het ik-denken naar het wij-handelen zit ingebakken in de circulaire transitie.

Foto beschikbaar via Creative Commons by Travis Wise (Flickr)

Delen via

Verwante artikelen

Ontdek de presentaties over de circulaire economie

In de laatste sessie van het jaar stelden we scherp op de circulaire economie. Expert Jan Boutsen introduceerde het onderwerp, Wereld Missie Hulp en Orbix deelden een goede praktijk.

Geld verdienen met je afval

Wat als je afval geen kostenpost meer is, maar geld opbrengt? Jan Boutsen specialiseert zich in de circulaire transitie bij organisaties, al is er nog veel werk aan de winkel.
Het management moet mee - Foto beschikbaar via Creative Commons by Flickr/AFGE

Circulaire transitie tip 5: Iedereen moet mee

Begin je met een circulaire transitie binnen je organisatie? Zorg dat iedereen mee is. Het management moet erachter staan.