Circulaire transitie tip 3: Begin er nu mee

Veel grote en kleine organisaties zijn al volledig van doordrongen van de circulaire gedachte. De tussenmoot is er wel mee bezig, maar ziet het meer als een tool om een label te krijgen of om in het duurzaamheidsverslag te schrijven.

Nochtans wordt het veel moeilijker als je nu de trein mist. Een transitieperiode van 5 tot 10 jaar is niets. Begin je er nu niet mee, dan geraak je in de problemen. Koffiebekers apart inzamelen volstaat heus niet om circulair bezig te zijn.

Stel je vraag aan Jan Boutsen

Organisaties die nu niet starten, zullen hun overlevingskans jaar na jaar procentueel zien afnemen. Als ze het de hard way moeten doen, zal het veel moeilijker worden.

De wetgeving zal ook strenger worden, het is maar een kwestie van tijd vooraleer er quota komen die organisaties zullen verplichten om een deel gerecycleerd materiaal in het productieproces te verwerken.

Foto beschikbaar via Creative commons by Tom Page (Flickr)

Delen via

Verwante artikelen

Ontdek de presentaties over de circulaire economie

In de laatste sessie van het jaar stelden we scherp op de circulaire economie. Expert Jan Boutsen introduceerde het onderwerp, Wereld Missie Hulp en Orbix deelden een goede praktijk.

Geld verdienen met je afval

Wat als je afval geen kostenpost meer is, maar geld opbrengt? Jan Boutsen specialiseert zich in de circulaire transitie bij organisaties, al is er nog veel werk aan de winkel.
Het management moet mee - Foto beschikbaar via Creative Commons by Flickr/AFGE

Circulaire transitie tip 5: Iedereen moet mee

Begin je met een circulaire transitie binnen je organisatie? Zorg dat iedereen mee is. Het management moet erachter staan.