Circulaire transitie tip 4: Ga op zoek naar een circulair verdienmodel

Geld in het laatje krijgen, daar draait het om. En in de circulaire economie valt geld te verdienen. Maar veel organisaties denken nog niet ver genoeg mee.

Wist je dat één stuk pvc een hele baal andere plastics waardeloos maakt? Je afval wordt op die manier een kost in plaats van een opbrengst.

Of neem nu bedrijven die de straps rond hun paletten bij het regulier afval dumpen: zij zien de kost van hun afval verdubbelen. Afvalverwerkers vragen er namelijk meer geld voor omdat die straps verstrikken in hun machines. Apart en doorgedreven sorteren bespaart je dus honderden euro’s per ton.

Stel je vraag aan Jan Boutsen

Praktisch? Streef naar monostromen en hou elke stroom zo zuiver mogelijk. Dat verhoogt de opbrengst. Weliswaar ga je niet overal geld voor krijgen, bijvoorbeeld voor hout, maar hoe zuiverder je afvalstromen, hoe minder geld het je kost. En minder betalen is ook winst.

Wees flexibel genoeg. Sommige zaken zullen eerst geld kosten, maar ze zijn een investering in de toekomst. De return achteraf zal groot zijn.

Delen via

Verwante artikelen

Ontdek de presentaties over de circulaire economie

In de laatste sessie van het jaar stelden we scherp op de circulaire economie. Expert Jan Boutsen introduceerde het onderwerp, Wereld Missie Hulp en Orbix deelden een goede praktijk.

Geld verdienen met je afval

Wat als je afval geen kostenpost meer is, maar geld opbrengt? Jan Boutsen specialiseert zich in de circulaire transitie bij organisaties, al is er nog veel werk aan de winkel.
Het management moet mee - Foto beschikbaar via Creative Commons by Flickr/AFGE

Circulaire transitie tip 5: Iedereen moet mee

Begin je met een circulaire transitie binnen je organisatie? Zorg dat iedereen mee is. Het management moet erachter staan.