Controle over jezelf

Onlangs gaf ik een workshop aan sollicitanten waarbij ik ze eerst een minuut liet stilzitten, met gesloten ogen. Bedoeling was om alle gedachten, emoties en fysieke sensaties te observeren, te ervaren. Na die minuut vroeg ik wat de ervaring was.

Een van de deelnemers zei dat hij zich gefrustreerd voelde. Toen ik hem vroeg waar hij dat waarnam in zijn lichaam en hoe dat juist aanvoelde kon hij daar niet op antwoorden...

Dit is wat we bijna allemaal doen. We geven direct een naam aan wat we ervaren en we staan niet meer​ stil bij wat er ​effectief gebeurt​. Maar als je niet ​echt ​weet wat er gebeurt dan kan je er ook geen controle over hebben.

Herkennen wat er gebeurt

​Hoe kunnen we ons meer bewust worden van wat er zich afspeelt in ons lichaam? Welke gedachten hebben we, welke emoties, welke fysieke sensaties? Als we dit alles zelf beter willen 'controleren' - ik vind 'beheersen' een mooier woord - dan moeten we eerst kunnen herkennen wat er juist gebeurt.

Technieken zoals mindfulness, ​yoga, taiji en qigong geven goede handvatten om al die processen in ons lichaam te herkennen, te aanvaarden en te beheersen.

Als docent in taiji en qigong heb ik daar uiteraard het meeste ervaring mee. Door regelmatig taiji en qigong te oefenen kan je leren om je meer bewust te worden van je lichaam, van wat er zich effectief afspeelt wanneer je bijvoorbeeld stress ervaart, of ergernis, of wat bepaalde gedachten in je lichaam teweegbrengen.

Lichaam efficiënter gebruiken

Je leert ook om je lichaam efficiënter te gebruiken. Door enkele eenvoudige veranderingen in wat je doet heb je minder spierspanning in je lichaam en kan je je hoofd ook meer ontspannen.

Als je je lichaam beter kent en beter gebruikt zal je ook meer in staat om je lichaam, je gedachten en je emoties beter te beheersen.

Sofie-Ann Bracke

Sofie-Ann Bracke is een van de sprekers tijdens het VCK Congres op 22 november 2016 bij ALM (Berchem). Kwinta-leden schrijven gratis in. 

Delen via

Verwante artikelen

Herbekijk de Kwinta webinar over transparantie in de voedselketen

In een Kwinta webinar deelde Alexander Platteeuw (Certables en A+ Quality) zijn inzichten in de problematiek rond transparantie in de voedselketen en reikte hij mogelijke oplossingen aan.

Opleidingen hoger onderwijs lossen beloftes in

Van de 141 opleidingen die de NVAO tegen het licht hield in 2016, scoorde 1 opleiding excellent, 28% kregen de beoordeling "goed" en 55% scoorden voldoende. Nieuw zijn de instellingsreviews, waarvan er 6 plaatsvonden.

Beluister odes aan de controle

"Controle is de start van de molen", zo start de ode aan de controle, een van de gedichten uit de creatieve koker van onze congresdeelnemers.