De Rol van Kwaliteitsmanagement in een Duurzamere Wereld

Willy W. Vandenbrande schijnt een nieuw licht op duurzaamheid en hoe kwaliteit hier een cruciale rol in kan spelen

Willy Vandenbrande van QS Consult legt in zijn artikel voor het ‘Journal for Quality and Participation’ haarfijn uit hoe duurzaamheid een startpunt kan zijn om kwaliteitsgerichte economische- en sociale systemen te ontwikkelen.

De Sustainable Development Goals van de United Nations bieden een uitgelezen model voor het introduceren van duurzaamheid in de bedrijfswereld. Toch hebben heel wat KMO's te kampen met moeilijkheden bij het implementeren van duurzame oplossingen in hun organisaties. De focus van heel wat organisaties ligt vaak niet veel verder dan milieugebonden oplossingen, terwijl duurzame ontwikkelingen evenzeer een impact kunnen hebben op zowel financiele- als sociale aspecten van een onderneming. 

Hoewel dit artikel voornamelijk naar KMO's gericht is, wil dit niet zeggen dat grotere bedrijven met duurzaamheidsinitiatieven er geen baat bij hebben, zeker aangezien deze initiatieven niet altijd even performant zijn. Met zijn 'Sustainability-Quality Matrix’ biedt W. Vandenbrande namelijk een zelfevaluatie aan op drie niveau's:
Awareness - operationele duurzaamheid (waarbij valse contradicties tussen duurzaamheid en rendement worden geëlimineerd)
Adoption - strategische duurzaamheid (opgenomen in missie, visie en objectieven)
Achievement - holistische (geïntegreerde) duuurzaamheid
Op basis van deze drie bovenstaande stadia kunnen duurzame oplossingen geïmplemeteerd worden in een bedrijf van gelijk welke grootte.

Meer weten over hoe men door middel van kwaliteitsmanagement een organisatie duurzamer kan maken? Je kan het volledige artikel (EN) nalezen via onze ledenzone.

Delen via

Verwante artikelen

Quality Culture-principes in de praktijk

Een nieuwe maand, een nieuwe sessie: Sandra Wens van Janssen Pharmaceutica vertelt op donderdag 20 februari over het Janssen Quality Culture Programma.

Ontdek de presentaties van het congres in de ledenzone

Het VCK Congres over 'Quality Qulture' is voorbij. Tijd voor een terugblik: vind de presentaties en de deelnemerslijst in de VCK-ledenzone.

Vooraankondiging: sessies genomineerden Business Excellence Awards (voorjaar 2020)

De genomineerden en winnaars van de Business Excellence Awards 2019 zijn bekend: Barco, Pfizer, Profacts en ZNA werden genomineerd.