"Definieer minimumcriteria op gebied van kwaliteit"

Bart Waterschoot van Ontex licht in de Kwinta sessie van juni de internationale aanpak van Ontex toe. De kwaliteitsmanagers van de 17 plants, verspreid over Europa en daarbuiten, vallen er onder de group, wat een meer kwaliteitsgedreven beleid garandeert.

Een luier bestaat uit een 20-tal halfafgewerkte producten of grofweg 200 ruwe grondstoffen. Het is dus belangrijk voor Ontex om de grondstoffen en leveranciers goed onder controle te hebben.
 
Bart Waterschoot, Group Sustainability & Scientific Affairs Manager bij Ontex, heeft daarvoor de volgende aanbevelingen:

  • Definieer voor jezelf minimumcriteria op gebied van kwaliteit, milieu en sociale zaken. Zo kun je eventueel nog bepaalde lokale gewoontes door de vingers zien.
  • Zorg dat alle documenten in de plants zowel in de lokale taal als in het Engels beschikbaar zijn, zodat je vanuit de group ook alles kunt opvolgen.
  • Doe supplier audits, zeker buiten Europa. Op die manier bouw je ook banden op met je leveranciers. Focus op continue verbetering.
  • Leer de kwaliteitsmentaliteit aan over hoe je klachten moet behandelen: de oorzaakanalyse moet echt wel diepgaand zijn.

Awards

Via wedstrijden bekroont Ontex bijvoorbeeld leveranciers die de meeste vooruitgang geboekt hebben ten opzichte van het jaar ervoor met een supplier award. Ook voor de plants bestaat een award voor wie het best scoort op de Radar Charts audit, die minstens 1 keer per jaar in elke plant wordt uitgevoerd.

Best performing product

De verwachtingen van de retail en de consument, de 2 soorten klanten van Ontex, liggen voor een stuk uit elkaar. In de institutionele markt, zoals ziekenhuizen, wordt de service die je levert soms onderschat, terwijl het wel het verschil maakt tussens winst of verlies bij een tender.
 
Bovendien verschillen de voorkeuren ook per continent. In de VS zijn luiers ook aan de binnenkant erg kleurrijk, in Australië is het label "Made in Australië" een belangrijk element en in Azië verkiezen ze zachte, kleine en iets dikkere materialen.

Kwinta-leden kunnen de presentatie downloaden via het kennisplatform Kwinta Knowledge (Login nog niet ontvangen? Stuur een e-mail naar vanacker [at] vck [dot] be).

Naar Kwinta Knowledge >>>

Delen via

Verwante artikelen

Ontdek de presentaties over de circulaire economie

In de laatste sessie van het jaar stelden we scherp op de circulaire economie. Expert Jan Boutsen introduceerde het onderwerp, Wereld Missie Hulp en Orbix deelden een goede praktijk.
Joeri Staelens en Wim De Molder

VIDEO. Hoe CNH Industrial kwaliteit aanpakt

CNH Industrial maakt in de vestiging in Zedelgem gespecialiseerde landbouwmachines zoals maaidorsers, hakselaars en balenpersen. Wim De Molder en Joeri Staelens vertellen hoe ze aan kwaliteitsverbeteringen werken.

"Kwaliteit en innovatie horen meer dan ooit samen"

Innovatie zonder kwaliteit is geen innovatie, vindt Dirk Torfs, algemeen directeur van Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum van en voor de maakindustrie: "Kwaliteit zit ingebakken in innovatie."