Digitalisering brengt menselijke factor nog meer naar het voorplan

Door automatisatie, het gebruik van algoritmes en Big Data zal de aandacht, nog meer dan vroeger, op de menselijke factor gericht zijn.

Dat heeft deels te maken met het beperkte aanbod van goed geschoolde, technische profielen. Er wordt van werknemers immers meer technische kennis vereist om de kwaliteit te bewaken. Daarnaast krijgt het menselijke aspect meer aandacht: enkel de kwaliteitstechnieken toepassen en certificeren is niet meer voldoende.

Dat is voor Annette Geirnaert, afscheidnemend Vice President van de Europese kwaliteitsorganisatie EOQ, de hoofdtoon van het 61ste EOQ congres in Slovakije over "Success in the Digital Era - Quality as Key driver".

Kwaliteitsgoeroes zijn voorbijgestreefd

Geirnaert ziet een duidelijke breuk met het oude kwaliteitsdenken. Een voorbeeld? Een spreker als professor dr. Kano werd vroeger als een held onthaald. Nu worden de mensen van het eerste uur veel minder bewonderd en geëerd. Meer zelfs: men stoort zich een beetje aan hun verouderde concepten. Daarmee wordt het oude denken eindelijk losgelaten. De goeroes zijn voorbijgestreefd.
 
Tot slot lijkt het internationale denken aan belang in te boeten. Nochtans is het volgens Geirnaert belangrijk om met internationale experten te netwerken en in contact te blijven om te weten wat er leeft op de andere continenten.

Delen via

Verwante artikelen

Documentmanagement en digitalisatie

Hoe beheer jij je kwaliteitsdocumenten? Alles digitaal? Volop in een overgang? Of nog zoekende naar de juiste oplossingen? Hieronder vind je enkele tips om je verder op weg te helpen. 

Design Thinking en Kwaliteit

Design Thinking wordt door heel wat organisaties gebruikt om te innoveren, om probleemoplossend te denken, nieuwe creatieve ideeën te ontwikkelen en opportuniteiten te creëren. Maar hoe past deze strategie binnen in een kwaliteitsomgeving?  

Wat Quality 4.0 voor jou in petto heeft

Hoe ziet de toekomst van kwaliteit eruit in een wereld die digitaal dooreengeschud wordt? Dat is de centrale vraag tijdens de VCK-sessie op dinsdag 15 oktober.