DIS-versie ISO 45001 beschikbaar

De DIS-versie (Draft International Standard) van de ISO 45001, die de OHSAS 18001 rond veiligheid en welzijn op het werk vervangt, is sinds vrijdag 12 februari beschikbaar. Dat meldt de International Organization for Standardization.

Tijdens de 3 maanden durende stemperiode die nu start, kunnen de nationale ledenorganisaties van ISO stemmen en reageren op het voorlopig ontwerp van de standaard.

Het volgend stadium is de Final Draft International Standard (FDIS), waarna de nieuwe norm eind dit jaar of begin 2017 gepubliceerd wordt.

ISO gaf in december 2013 groen licht voor de ontwikkeling van de ISO 45001. De aanleiding vormde de instorting van de Rana Plaza in Bangladesh eerder dat jaar, waarbij meer dan 1.100 textielarbeiders om het leven kwamen.

Meer internationale erkenning

Bedoeling is dat de ISO 45001 meer internationale erkenning en implementatie zal krijgen dan de huidige OHSAS 18001 (Occupational Health and Safety Assessment Series), die in 1999  op de sporen werd gezet door het Britse normalisatie-instituut.

Het project comité ISO/PC 283 sleutelt sindsdien aan de nieuwe norm, die in de DIS-fase zit. Een zestigtal landen en internationale organisaties, waaronder de International Labour Organization, zitten mee rond tafel.

High Level Structure

De ISO 45001 is opgebouwd volgens de High Level Structure (HLS), die voor uniformiteit zorgt tussen de verschillende normen voor managementsystemen.

Organisaties die hun gezondheids- en welzijnsbeleid baseren op de ISO 45001, zullen volgens het project comité verbeteringen boeken op verschillende vlakken:

  • een beleid en doelstellingen rond veiligheid en welzijn op het werk ontwikkelen en implementeren,
  • systematische processen inrichten die afgestemd zijn op de context en rekening houden met risico's, opportuniteiten en wettelijke (en andere) vereisten,
  • gevaren en risico's in kaart brengen die gekoppeld zijn aan de activiteiten, ze proberen te elimineren of te controleren om hun potentiële effecten te minimaliseren,
  • operationele controles organiseren om de risico's, wettelijke en andere vereeisten te beheren,
  • de prestaties evalueren en zoeken naar verbeteren via passende maatregelen,
  • bewustzijn verhogen rond risico's die met welzijn en veiligheid te maken hebben en
  • garanderen dat medewerkers een actieve rol spelen in het hele OHS-beleid.

Indien de publicatiedatum van eind 2016 gehaald wordt, dan is er een transitieperiode voorzien. Bedrijven mogen zich nog tot 2019 laten certificeren volgens de oude OHSAS 18001:2007, daarna zal de ISO 45001 verplicht zijn.

Foto beschikbaar via Creative Commons by rijans

Delen via

Verwante artikelen

Auditor Kwalificaties: BSI in gesprek met Tutor Delivery Manager, André Van Hecke

Auditor Kwalificaties zijn in feite een manier om aan te tonen dat je als auditor daadwerkelijk competent bent om audits uit te voeren. Dit betekent naast dat je de trainingen volgt, het ook van belang is, dat je middels een examen laat zien dat je het begrepen hebt en kunt toepassen. BSI stelt in dit interview met André Van Hecke enkele mogelijkheden voor rond kwalificatietrajecten, ontdek ze nu!

DNV GL reikt eerste ISO 45001-certificaat uit aan Lidl Nederland

Op 17 april 2018, nauwelijks meer dan een maand na de publicatie van de nieuwe norm, reikt DNV GL het eerste ISO 45001-certificaat uit tijdens het NEN Congres 'De impact van de nieuwe ISO 45001'. Veiligheid en gezondheid staan centraal. Lidl Nederland maakt er werk van en wordt beloond!  

Tijdlijn: van een ramp tot de publicatie van de nieuwe ISO 45001

7.700 mensen. Zoveel werknemers komen dagelijks om het leven bij fatale ongevallen op het werk of werkgerelateerde ziektes. Met de ISO 45001 hoopt de Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) daar verandering in te brengen.