Discussie rankings ziekenhuizen laait terug op

De Christelijke Mutualiteit heeft cijfers geanalyseerd van patiënten die een heupprothese kregen, naar eigen zeggen "om ziekenhuizen en zorgverleners aan te zetten om te blijven investeren in kwaliteit."

Foto beschikbaar via Creative Commons by https://www.flickr.com/photos/compacflt/Aan de hand van de tabel met resultaten per ziekenhuis, kan je de ziekenhuizen onderling vergelijken.

"Welk ziekenhuis scoort best bij heupprotheses? CM maakt ziekenhuisranking voor heupoperaties" luidt de titel boven het daaruit vloeiende artikel in De Standaard. 

Op een kaart kan je de resultaten per ziekenhuis raadplegen. Zowel DS als CM pikten er een negatieve uitschietende indicator van het AZ Sint-Augustinus in Veurne uit.

Verkeerde interpretatie

In dat ziekenhuis is de kans om na de ingreep op intensieve zorgen te belanden, 82% bedraagt, terwijl dat gemiddeld 8% is. "Dat cijfer klopt niet", reageert het ziekenhuis.

"Binnen het traject dat een patiënt in ons ziekenhuis doorloopt, wordt een patiënt post-op gevolgd via telemetrie (hartbewaking vanop afstand). De Standaard/CM begrijpt dit als een verblijf op de dienst intensieve zorgen."

Rankings

Het onderzoek van de CM doet de discussie rond ziekenhuisrankings terug oplaaien. Op onder meer Twitter verschenen prompt reacties.

"100% achter rankings"

In aanloop naar de regionale verkiezingen van 2014 stelde Kwinta aan de Vlaamse partijen de vraag of hun partij een website, waar patiënten de kwaliteit van ziekenhuizen kunnen vergelijken, een goed idee zouden vinden.

Enkel de sp.a antwoordt dat ze daar de volle 100% achter staan, Open VLD vindt dat patiënten moeten kunnen beschikken over indicatoren over de kwaliteit en prijs van de zorg per behandeling voor alle zorgverstrekker

Bedenkingen

De N-VA waarschuwt niet te verglijden naar een systeem waar hitlijsten van ziekenhuizen op basis van deze indicatoren: "Het is immers niet altijd eenvoudig om deze indicatoren te interpreteren en verschillende cijfers te vergelijken."

Een opmerking die partij Groen deelt: "We zijn niet te vinden voor rankings, omdat die de realiteit te veel geweld aandoen, maar wel voor een omkaderde en geduide vergelijking, met inspraak van de betrokken partijen."

Ook CD&V waarschuwt dat niet alle indicatoren zich lenen tot vergelijking: "Kwaliteitsindicatoren zijn gebaseerd op historische gegevens (daterend van enkele jaren terug) en lenen zich niet allemaal tot vergelijking (procesindicatoren zeggen minder als outcome-indicatoren). Indicatoren kunnen slechts een leidraad zijn."

Delen via

Verwante artikelen

Kwaliteitsvol zorgen voor morgen

Hoe ga je als zorgorganisator om met de vloedgolf aan uitdagingen in de ouderenzorg, zoals het tekort aan zorgkundigen en de zwaarder wordende zorg?

Herbekijk de Kwinta webinar over Magnet-erkenning

Als eerste ziekenhuis in Europa sleepte het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) een Magnet-erkenning binnen. Paul Van Aken, directeur Patiëntenzorg, legt in een webinar uit hoe en waarom zijn ziekenhuis de erkenning behaalde.

Eerste hulp bij MDR

De industrie voor medische hulpmiddelen kent sinds mei 2017 haar nieuwe wettelijke verplichtingen, de Medical Device Regulations of kortweg MDR.