Dit was de VCK Quality Day 2021 (deel 2): een kader voor een breed kwaliteitsbeleid

Perspectief bieden kan op verschillende manieren. Toch dreigen we ons te laten leiden door gevestigde waarden. Het VCK DNA blijft een fantastische leidraad om de horizon te verruimen en je kijk op kwaliteit te verbreden doorheen de organisatie. 3 doorwinterde leden van het VCK gingen tijdens de Quality Day in gesprek met de deelnemers. 

Verruim je blik op kwaliteit

Willy Vandenbrande, Katrien Cardoen en Anne-Marie Baeken brachten tijdens de Quality Day hun eigen unieke invalshoek om dieper in te gaan op het VCK DNA. Op die manier kregen de deelnemers 3 verschillende manieren om om te gaan met dit kader. 

A Way of Life

Willy, die als internationale consultant een zeer brede kijk heeft op kwaliteit en de impact ervan, maakte een bewuste beslissing om het kader toe te passen op het dagelijkse leven. Een fantastische manier om te kijken waar je (on)bewust zelf bezig bent met het toepassen van heel wat kwaliteitstechnieken. In de bijlage vind je de 9 waarden die het DNA van het VCK uitmaken. Als je gaat kijken naar bepaalde waarden als visie, duurzaamheid, het lerend vermogen verruimen... zijn dit vaak waarden die je in je dagdagelijkse leven toepast. Je persoonlijke leven kan zo'n een goede maatstaf zijn om te kijken naar hoe je met kwaliteit omgaat in de organisatie. 

Een continue evolutie

Anne-Marie Baeken, Quality Directeur bij zorgbedrijf Antwerpen, benadrukte de evolutie van het uitrollen van een sterk kwaliteitsbeleid in de organisatie. Het is belangrijk om je bewust te zijn dat, wanneer men de kwaliteit van een organisatie wil optimaliseren, je dit niet als een sprint kan beschouwen. Het gaat steeds om werkprocessen geleidelijk te verbeteren en te transformeren. De zorg, die in 2021 onder enorme druk staat, is een prachtig voorbeeld van hoe er dagelijks kan gekeken worden naar verbeteringen. 

Een gezamelijk engagement

Katrien Cardoen koos bewust om de nadruk te leggen op waarde en engagement bij collega's en medewerkers. Als co-voorzitter van de Business Excellence Award (meer info vind je hier), heeft ze al heel wat cases zien voorbij komen. Een heel belangrijk punt in je zoektocht naar verbetering is het betrekken van je collega's door het delen van waarden en transparante communicatie.  Vanuit haar ervaringen als Head of Quality bij Ontex ging ze tijdens haar interactieve sessie dieper in op zeer praktische toepassingen van de 9 waarden. 

Benieuwd naar meer? 

Als lid van het VCK kan je deze sessies integraal herbekijken via onze ledenzone. Het DNA van het VCK kan je terugvinden via onderstaande link. 
Heb je nog vragen of bedenkingen bij het VCK DNA? Aarzel niet om contact met ons op te nemen via an [dot] kint [at] vck [dot] be

Download hier het VCK DNA

Delen via