DNV GL en Deloitte zetten als eerste blockchain in voor certificering

Als eerste certificerende instelling heeft DNV GL alle 90.000 verleende certificaten opgeslagen met behulp van blockchaintechnologie. Alle certificaten zijn digitaal gelabeld, traceerbaar en opgeslagen in een besloten blockchain.

De technologie blokkeert vervalste certificaten en biedt bedrijven de mogelijkheid om hun certificaten transparant en veilig beschikbaar te stellen.

“We werken al 150 jaar aan het scheppen van vertrouwen, maar in deze tijden van digitale transformatie vraagt de volatiele zakelijke omgeving om steeds meer transparantie”, vertelt Luca Crisciotti, CEO van DNV GL – Business Assurance.

Digitaal vertrouwen

DNV GL heeft in samenwerking met het EMEA Blockchain Lab van Deloitte hard gewerkt aan het creëren van digitaal vertrouwen en biedt nu de eerste blockchainoplossing in de certificeringssector.
“Dit is een van de eerste blockchaintoepassingen buiten de financiële wereld en een voorbeeld van de onbegrensde mogelijkheden van deze technologie. Binnen niet al te lange tijd zal er in alle belangrijke sectoren sprake zijn van concepten, prototypes en investeringen”, zegt Martin Bryn, partner bij Deloitte.

Hoe werkt het?

DNV GL – Business Assurance certificeert in uiteenlopende sectoren de processen, producten, faciliteiten en supply chains van bedrijven volgens nationale en internationale normen. Als er een certificaat wordt verleend, worden de gegevens daarvan gedigitaliseerd en in de blockchain opgeslagen. Aan ieder certificaat wordt een digitale identiteit toegewezen.

"Alle certificaten zijn traceerbaar."

Alle certificaten zijn voorzien van een uniek label, zijn traceerbaar en de originelen worden niet centraal maar in een netwerk van computers opgeslagen. Deze combinatie maakt het mogelijk om fraude op te sporen. Bovendien is ieder certificaat voorzien van een QR-code waarmee iedereen bij de blockchain kan verifiëren of een bedrijf gecertificeerd is.

Eerste stap

“Dat we onze certificaten in de blockchain hebben gezet, is de eerste stap in de richting van een nieuw digitaal waarborgingsconcept. We willen blockchaintechnologie en andere baanbrekende technologieën gebruiken om nieuwe diensten aan te bieden en waarde voor onze klanten te scheppen”, zegt Renato Grottola, directeur Global Digital Transformation bij DNV GL – Business Assurance.

Meer informatie lees je op de website van DNV GL. Benieuwd hoe DNV GL je erbij kan helpen? Neem contact op met Arjen de Keizer van DNV GL - Business Assurance via +32 3 206 65 30.

Delen via

Verwante artikelen

Blockchain vertelt hele productverhaal

Italiaanse wijnmakers lopen voorop met de implementatie van My StoryTM, een oplossing die consumenten een eenvoudige blik gunt in de inhoud van iedere wijnfles.

DNV GL in zee met blockchainexpert VeChain

DNV GL en VeChain hebben een samenwerkingsakkoord bereikt over de inzet van blockchain ter verbetering van de transparantie van product- en leveranciersinformatie, met als uiteindelijk doel de efficiency in toeleveringsketens aanzienlijk te verhogen.

Veelgestelde vragen over certificaten in de blockchain

Alle door DNV GL – Business Assurance verleende managementsysteemcertificaten worden opgeslagen en geactualiseerd in een veilige, besloten blockchain. Daardoor kan iedereen in een oogwenk de bevestiging krijgen dat een certificaat geldig en actueel is.