DNV GL reikt eerste ISO 45001-certificaat uit aan Lidl Nederland

Op 17 april 2018, nauwelijks meer dan een maand na de publicatie van de nieuwe norm, reikt DNV GL het eerste ISO 45001-certificaat uit tijdens het NEN Congres 'De impact van de nieuwe ISO 45001'. Veiligheid en gezondheid staan centraal. Lidl Nederland maakt er werk van en wordt beloond!  

"Het is een uitzonderlijke prestatie!" Arjan van Heerde, als Business Leader Food & Beverage namens DNV GL, vertelt wat er zo bijzonder is: "In het voorjaar van 2017 voerden wij de eerste, oriënterende gesprekken met Lidl. Men maakte ons duidelijk dat er al heel veel goed geregeld was. Daarom wilde Lidl niet volgens OHSAS 18001 laten certificeren maar meteen kiezen voor de nieuwste norm, die toen nog in ontwikkeling was."

"Op basis van de DIS-versie wilde men de organisatie doorlichten en het veilig en gezond werken naar een nog hoger niveau tillen. Bovendien was er de ambitie om als eerste organisatie het nieuwe certificaat te verwerven. Dat noem ik uitzonderlijk, zeker als je bedenkt dat werken volgens een standaard als deze helemaal niet gebruikelijk is in de retail en foodbranche, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de bouwsector, waar arbo- en veiligheidsnormen een must zijn."

Voortrekker

"Lidl geeft hiermee een sterk signaal af: veilig en gezond werken is overal en voor iedereen belangrijk en Lidl heeft haar zaken op orde! Lidl Nederland vervult nu een koplopersrol. Mogelijk zullen de andere Europese landen én vestigingen volgen."

"ISO 45001 is een belangrijke managementsysteemnorm voor gezond en veilig werken en toepasbaar voor ieder type organisatie, ook in de foodsector. NEN heeft een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming daarvan. Ik vind het dan ook prachtig dat Lidl als eerste gecertificeerd is", zegt Rik van Terwisga, Algemeen Directeur NEN.

Driehoeksverhouding

Op haar weg naar het ISO 45001-certificaat liet Lidl zich bijstaan door adviesbureau SBMC. Samen met DNV GL ontstond er een prettige driehoeksverhouding. Fred Tiebesl, Manager HSE/Arbeidsschutz van Lidl: "Zowel voor ons, de klant, als voor onze adviseur en de auditor was ISO 45001 nieuw. We hebben vaak gedrieën gespard over de interpretatie. Dat leidde tot interessante inzichten."

"Tot ons genoegen hebben we ook regelmatig de auditor kunnen verrassen met onze ver ontwikkelde ideeën en werkwijzen. Denk aan beleid rond inwerktrajecten, loopbaanontwikkeling en verzuimbegeleiding. Verder werken wij continu aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in de distributiecentra (het in- en uitpakken van dozen veroorzaakt fijnstof)."

Meer begrip

"Tijdens de audits hebben we de puntjes op de i gezet en hebben we nieuwe verbeteringen kunnen doorvoeren. Zo hebben we voor de contextanalyse informatie verzameld vanuit de organisatie om deze vervolgens te delen. Daardoor is er meer begrip voor elkaar en een betere samenwerking ontstaan. Ook is het prioriteren van doelstellingen ten goede veranderd."

"En natuurlijk is er naar buiten gekeken. We kunnen zelf onze zaken voor elkaar hebben, maar hoe zit het met onze transporteurs en onderhoudspartijen? Er gebeurt heel wat op onze distributiecentra, waar dagelijks, 24/7, zo'n 300 medewerkers actief zijn. Het is belangrijk dat we in die hectiek omzien naar hun welbevinden. Daar worden we nog beter van!"

Over de nieuwe ISO 45001

De nieuwe norm, die in 2021 definitief OHSAS 18001 zal vervangen, is in vijf jaar ontwikkelingstijd op veel fronten aanpast. Logischerwijs is ISO 45001 ingedeeld volgens de High Level Structure (HLS). Het ISO-raamwerk zorgt voor een vlottere transitie en betere aansluiting bij andere normen, zoals ISO 9001 en ISO 14001.

Organisaties die al beschikken over een OHSAS 18001-certificaat staan voor de inhoudelijke veranderingen. Extern gericht is er vernieuwde aandacht voor contextanalyse, van stakeholders en risicomanagement buiten de organisatie naar leiderschap en betrokkenheid van werknemers, kortom: effectief arbo- en vooral ook competentiemanagement. De term 'arbo' is overigens grotendeels vervangen door Gezond & Veilig werken (G&VW). Organisaties met een OHSAS 18001-certificaat krijgen drie jaar de tijd om over te stappen naar ISO 45001.

Over DNV GL

DNV GL is een van de meest toonaangevende certificatie-instellingen ter wereld. We helpen bedrijven om de prestaties van hun organisatie, producten, medewerkers, faciliteiten en toeleveringsketen te waarborgen door middel van diensten op het gebied van certificering, verificatie, assessment en training.

Samen met onze klanten werken we aan duurzame bedrijfsprestaties en het opbouwen van vertrouwen bij stakeholders. De DNV GL Group is actief in meer dan 100 landen. Over de hele wereld werken onze 16.000 medewerkers samen met onze klanten aan een veiligere, slimmere en duurzamere wereld.

Neem voor meer informatie contact op met DNV GL - Business Assurance: arjen [dot] de [dot] keizer [at] dnvgl [dot] com (Arjen de Keizer) -   - tel.: +31(0) 2922 804

Foto beschikbaar via Creative Commons 2.0 by Thomas Schlosser

Delen via

Verwante artikelen

Voedselveiligheid en digitale zekerheid: een combinatie die in de smaak valt?

Naar onderzoek blijft de consument harder inzitten met voedselveiligheid (55%) dan met gezondheid (53%) een belangrijke factor is geloofwaardigheid, maar hoe kunnen digitale oplossingen hierin een rol spelen?
Ingunn Midttun Godal

Certificatie efficiëntste tool om voedselveiligheid te verbeteren

Uit onderzoek blijkt dat 79% van de leiders in de levensmiddelenindustrie certificatie als topprioriteit beschouwt om aan de regelgeving te voldoen maar wel toepassingen voor nieuwe technologieën onderzoekt.

Tijd om audits af te schaffen?

2018. 20 jaar geleden werd de eerste BRC norm uitgegeven. Een kleine aardverschuiving in de manier waarop we wereldwijd tegen voedselveiligheid aan kijken. Ik herinner mij nog goed de eerste keer dat ik die eerste versie onder handen kreeg (ik was op dat moment werkzaam als QA manager op een ver Schots eiland).