DNV GL in zee met blockchainexpert VeChain

DNV GL en VeChain hebben een samenwerkingsakkoord bereikt over de inzet van blockchain ter verbetering van de transparantie van product- en leveranciersinformatie, met als uiteindelijk doel de efficiency in toeleveringsketens aanzienlijk te verhogen.

In de toekomst zal DNV GL de blockchain steeds vaker inzetten om bedrijven te helpen de transparantie en traceerbaarheid van hun producten van fabriek naar consument te verbeteren. VeChain is als een van de eerste gebruikers van de technologie (buiten fintech) een pionier in de blockchainindustrie en eigenaar van het belangrijkste openbare blockchainplatform voor producten en informatie.

Complexiteit van risico's beheersen

Bedrijven doen vaak een beroep op onafhankelijke derden zoals DNV GL om de complexiteit en risico’s binnen hun toeleveringsketen te beheersen en te voldoen aan industriële normen en wensen van stakeholders. Dit varieert van productkwaliteit tot maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Binnen dat kader kan DNV GL bijvoorbeeld samenwerken met een levensmiddelenproducent om te zorgen dat deze over een proces beschikt voor beheersing van voedselveiligheid in alle stadia van de toeleveringsketen, of een autofabrikant helpen de functionele veiligheid van zijn auto’s te verzekeren.

Traceerbaarheid

Door de kennis van DNV GL te combineren met essentiële blockchainfuncties en daarbij gebruik te maken van slimme, met het internet verbonden apparaten, zoals in een product geïntegreerde sensoren, is het nu mogelijk om uniek inzicht te krijgen in de geschiedenis, status en prestaties van een product.

Daarbij kan gedacht worden aan hoe het product is geproduceerd, vervoerd en opgeslagen en wat de huidige kwaliteit ervan is. Die transparantie en dat inzicht binnen de hele toeleveringsketen geven bedrijven meer controle en verhogen de algehele efficiency.

Veilig en echt

Tegelijkertijd biedt het de consument de mogelijkheid om vóór de aankoop te verifiëren dat een product veilig en echt is. De consument kan bijvoorbeeld checken dat een product op ethische wijze werd verkregen van een producent, dat diepgevroren levensmiddelen veilig en op de juiste temperatuur werden vervoerd, dat een luxeproduct geen namaak is en zelfs een fles wijn herleiden tot de gebruikte druivensoort.

"Door optimaal gebruik te maken van het Internet of Things en blockchaintechnologie geven we een totaal nieuwe dimensie aan het kwaliteitsborgingsproce", zegt Luca Crisciotti, CEO van DNV GL – Business Assurance. "Ons Digital Assurance Concept biedt zowel bedrijven als consumenten een uniek inzicht in product- en leveranciersinformatie met een niveau van nauwkeurigheid dat tot nog toe onmogelijk was."

Foto door IBM España

Delen via

Verwante artikelen

Blockchain vertelt hele productverhaal

Italiaanse wijnmakers lopen voorop met de implementatie van My StoryTM, een oplossing die consumenten een eenvoudige blik gunt in de inhoud van iedere wijnfles.

Veelgestelde vragen over certificaten in de blockchain

Alle door DNV GL – Business Assurance verleende managementsysteemcertificaten worden opgeslagen en geactualiseerd in een veilige, besloten blockchain. Daardoor kan iedereen in een oogwenk de bevestiging krijgen dat een certificaat geldig en actueel is.

Wat je als kwaliteitsmanager moet weten over de blockchain

Je moet maar je tablet openklappen of een vergaderlokaal binnenstappen om vast te stellen dat de blockchain alomtegenwoordig is. Ook kwaliteitsmanagers ontsnappen er niet meer aan.