Good vs Poor: een kwalitatieve balans

Kwaliteitskosten kunnen bijdragen aan de reputatie van je organisatie of schade berokkenen. Daarom is het uiterst belangrijk om de waarde van deze kosten goed in de gaten te houden.

Kwaliteit is gratis. Deze wapenkreet sierde eind jaren zeventig de cover van het boek van Philip Crosby. Zijn boodschap was duidelijk: kwaliteitsproblemen aanpakken brengt een organisatie meer op dan de kosten van non-conformiteit.

KOST EN INVESTERING

Waarom is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen good en poor quality? Waar moet je mee rekening houden en hoe verdeel je ze? Vaak hebben organisaties geen zicht op hoeveel winst ze verliezen door gebrekkige kwaliteit. Door je statistieken en kwaliteitsmetrics aan te vullen met financiële indicatoren, begrijpt het hoger management beter de taal die je spreekt. Met enkele financiële berekeningen kan je de kostenbesparingen berekenen die voortvloeien uit kwaliteitsverbeteringen. Een belangrijke troef om uit te spelen in het behoud van je organisatie naar een gezonde en duurzame toekomst. 

Wil je meer te weten komen over de Cost of Quality en het berekenen ervan? Lees dan verder op de ledenzone van het VCK. 

-> Lees als lid van het VCK meer over de cost of quality en raadpleeg de checklist hier.

Delen via

Verwante artikelen

Investeren in Kwaliteit

Quality werd in het verleden gezien als een puur operationeel gegeven. Conform blijven aan de norm werd gezien als voldoende. Vandaag vindt er een shift plaats waarbij kwaliteit wordt gezien als een strategische investering voor groei. 

Morsen met kosten in kwaliteit

"Non-conformiteiten zijn de grootste boosdoener in het verhaal van Cost of Quality". Dat zei Kurt De Somviele, Sr. Quality Manager bij NWL EMEA, tijdens de sessie over de total cost of quality.
Kurt De Somvielle

Bereken de Cost of non-Quality

Het beheersen van de total cost of quality betekent het voorkomen, bewaken en corrigeren van alle kwaliteitsproblemen. Maar hoe begin je daaraan?