"Iedereen moet leren problemen oplossen"

Kwaliteitsprofessionals moeten betere leraars en journalisten worden als ze hun impact willen vergroten. Dat vindt Karen Martin, auteur van “The Outstanding Organization”.

Personeelsleden die met kwaliteit bezig zijn moeten leren uitvissen wat de CEO’s nodig hebben en welke projecten voor hen cruciaal zijn. Soms zijn de grote problemen echter niet gekend. Aangezien kwaliteitsmedewerkers van nature probleemoplossers zijn, zijn ze de geknipte personen om uit te zoeken welke grote problemen er aan de oppervlakte komen, want vaak zijn die onbekend.

Daarna moet de organisatie zich focussen op het aanpakken van enkele problemen: aan te veel projecten tegelijkertijd werken is nefast voor de productiviteit, zeker bij kwaliteitsmensen.

Waarom?

Iedereen binnen de organisatie leren problemen oplossen. Conflicten binnen een organisatie rijpen immers door een gebrek aan kennis van probleemoplossende methodes. Het is de taak van de kwaliteitsmanager om medewerkers tools aan te leren en een leger van probleemoplossers op te leiden. Net zoals kinderen moeten medewerkers altijd de vraag stellen “waarom?”. Kortom: het belangrijkste wat je kan doen om de wereld te veranderen, is het kritisch denken aanwakkeren bij anderen.

Annette Geirnaert, directeur van het Vlaams Centrum voor Kwaliteitszorg (VCK), woonde in mei 2013 naar het Amerikaanse Indianapolis om de Wereldconferentie over Kwaliteit en Verbetering van ASQ bij te wonen en blogt over wat haar inspireerde.

Delen via

Verwante artikelen

Webinars en video conferences

Deze bizarre periode van quarantaine vergt ontzettend veel aanpassingen van iedereen. De voornaamste voor velen is het thuiswerken. Hoe pak je dit professioneel aan?
Jeroen

Ziekteverzuim indammen heeft alles te maken met focus

In Nederland is de werkgever verplicht om zieke werknemers twee jaar lang een groot deel van hun loon door te betalen. Het ziekteverzuim terugdringen, perkt de risico's in.
Joeri Staelens en Wim De Molder

VIDEO. Hoe CNH Industrial kwaliteit aanpakt

CNH Industrial maakt in de vestiging in Zedelgem gespecialiseerde landbouwmachines zoals maaidorsers, hakselaars en balenpersen. Wim De Molder en Joeri Staelens vertellen hoe ze aan kwaliteitsverbeteringen werken.