Innovatief produceren lokt productie terug naar België

Je productie verkassen naar China is misschien interessant als je een hele grote hoeveelheid gestandaardiseerde reeks producten wil. Maar wat blijkt? De markt vraagt meer en meer op maat gemaakte producten.

Neem nu de Belgische IVC Group, dat vinyl vloerbedekking maakt. Via innovatieve methoden en robotisering kunnen zij hele kleine hoeveelheden, op maat gemaakte producten produceren. Meer zelfs: het blijkt goedkoper te zijn dan in China.
 
Op die verschuiving zet Flanders Make in. De organisatie focust zich op de manier waarop bedrijven produceren, om via robots, automatisering en digitalisering zo efficiënt mogelijk een product te maken. Het brengt bedrijven, die elkaar niet rechtstreeks beconcurreren, samen in een ecosysteem die bereid zijn om kennis te delen.

Versnelling van innovatie

En kennis delen, dat kan enkel als die bedrijven niet krampachtig vasthouden aan Intellectual Property. Pas dan krijg je een versnelling van de innovatie. Staan bedrijven te hard op hun juridische rechten en bescherming van ideeën, dan kunnen ze geen kennis delen en missen ze de trein. Maar door de steeds snellere innovaties kan je bijna niet anders meer dan kennis delen. Op je rechten staan wordt meer een nadeel dan een competitief voordeel.
 
Het levert de bedrijven een gratis licentie op om de technologie te gebruiken die ze gezamenlijk ontwikkelen bij Flanders Make. Denk maar aan hoogtechnologische robots in een productielijn. Zij kunnnen het merendeel van het werk uitvoeren maar geven ook instructies op maat, door bijvoorbeeld de onderdelen uit te lichten waar een arbeider moet aan sleutelen.
 
Flanders Make buigt zich ook over nieuwe business modellen. Een fabriek die vroeger compressoren leverde, zal de machines nu misschien gratis leveren, maar factureren voor de geproduceerde lucht. Daarmee evolueren de machines van product naar een service.

Delen via

Verwante artikelen

Ontdek de presentaties over de circulaire economie

In de laatste sessie van het jaar stelden we scherp op de circulaire economie. Expert Jan Boutsen introduceerde het onderwerp, Wereld Missie Hulp en Orbix deelden een goede praktijk.
Joeri Staelens en Wim De Molder

VIDEO. Hoe CNH Industrial kwaliteit aanpakt

CNH Industrial maakt in de vestiging in Zedelgem gespecialiseerde landbouwmachines zoals maaidorsers, hakselaars en balenpersen. Wim De Molder en Joeri Staelens vertellen hoe ze aan kwaliteitsverbeteringen werken.

"Kwaliteit en innovatie horen meer dan ooit samen"

Innovatie zonder kwaliteit is geen innovatie, vindt Dirk Torfs, algemeen directeur van Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum van en voor de maakindustrie: "Kwaliteit zit ingebakken in innovatie."