Innovatieve kwaliteitstool voor woonzorgcentra valt in de prijzen

Sarah Van de Velde, masterstudente Handelswetenschappen aan de KU Leuven, wint de Kwinta Master Award 2017 voor haar proef waarin ze het verband tussen mission statements en de kwaliteitsindex in Vlaamse woonzorgcentra onder de loep nam.

Van de Velde ontwikkelde een innovatief framework dat de sector kan gebruiken als zelfevaluatietool. "Elk woonzorgcentrum kan met deze tool vanuit zijn eigen missie onderzoeken hoe ze nog beter kunnen scoren op kwaliteitstopics en controles vanuit de overheid", legt Van de Velde uit.

"Het doorleefd maken van een missie en de missie aftoetsen met de kwaliteitsdoelstellingen is een fundament in het kwaliteitsdenken", vindt de jury. 

Stiptere treinen

De eerste Kwinta PhD Award 2017 gaat naar Sofie Burggraeve (Engineering Science: Mechanical Engineering) van de KU Leuven. Zij heeft vanuit haar wiskundige achtergrond uitgezocht hoe treinen stipter kunnen rijden in de flessenhals in Brussel. In haar model reizen de passagiers 17% sneller door Brussel, enkel door de planning te wijzigen.

"Ik focus op de passagiers en zorg ervoor dat treinen elkaar zo weinig mogelijk kruisen. Waar dat toch gebeurt, voorzie ik zoveel mogelijk tijdsmarge", legt Burggraeve uit. Haar aanpak wordt gewaardeerd door de jury: "Je hebt niet enkel het systeem efficiënter willen maken, maar bent vertrokken vanuit de behoeften van de klant. Dat is een interessante en waardevolle benadering."

Muziek in de klas

Ruben Luyten van de bachelor Leraar Lager Onderwijs aan Odisee Brussel integreert muziek in zijn lessen. Na de les over hoogtelijnen en regio’s laat hij de leerlingen zinnen bedenken die rijmen en passen bij beelden die ze te zien krijgen. Hij zorgt zelf voor de muziek.

Wat is het resultaat? "Dat vonden ze natuurlijk ongelofelijk. Ze leren duidelijk beter en met meer plezier", zegt Luyten. De jury beloont hem daarvoor met de Kwinta Bachelor Award 2017.

Publieksprijs voor Rani Vanhaelst

Met een onderzoek naar "The effect of management controls on work-related stress in companies striving for ambidexterity. Field study in the consulting sector." wint Rani Vanhaelst, student Science: Business Economics aan de Universiteit Gent, de publieksprijs. Rani behaalde de meeste stemmen op Facebook en tijdens de live voting van de award show.

Het VCK reikt sinds 2 jaar de Kwinta Award uit aan studenten die met hun onderzoek op bijzondere wijze bijdragen tot de ontsluiting van kennis rond kwaliteit. Deze jury bestaat uit Quality Managers uit verschillende toonaangevende bedrijven en organisaties van het netwerk.

Delen via

Verwante artikelen

Mondmaskers: do it right!

De overheid raadt het gebruik van mondmaskers aan voor heel wat organisaties die zich niet aan de social distancing regels kunnen houden. Hoe ga je te werk? Ontdek het via dit referentiedocument. 

Kwaliteitsvol zorgen voor morgen

Hoe ga je als zorgorganisator om met de vloedgolf aan uitdagingen in de ouderenzorg, zoals het tekort aan zorgkundigen en de zwaarder wordende zorg?

Herbekijk de Kwinta webinar over Magnet-erkenning

Als eerste ziekenhuis in Europa sleepte het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) een Magnet-erkenning binnen. Paul Van Aken, directeur Patiëntenzorg, legt in een webinar uit hoe en waarom zijn ziekenhuis de erkenning behaalde.