ISO 20121 voor duurzame spelen in Brazilië

De organisatoren van de Olympische Spelen en Paralympics in Rio hebben sinds begin dit jaar een ISO 20121-certificaat op zak. Dat is een standaard die organisatoren van grote sport-, cultuur- en politieke evenementen op pad zet om duurzaamheid te integreren.

De zomerspelen in Londen van 2012 vormden een katalysator voor de ontwikkeling van de nieuwe ISO-norm door de Internationale Organisatie voor Standaardisatie. Het managementsysteem reikt organisatoren bouwstenen aan om een duurzaam evenement uit de grond te stampen.

Het gaat om meer dan een "groen" evenemenent te willen zijn: de standaard streeft naar commercieel succesvolle activiteiten die bijdragen tot een sterkere en rechtvaardiger samenleving en de ecologische voetafdruk verkleinen.

Duurzaamheid in de praktijk

Zo wordt in Rio onder meer afval organisch gecomposteerd, om de afvalberg te verkleinen en wordt de levenscyclus geanalyseerd van meer dan 100 materialen die gebruikt worden om de Spelen bekend te maken.

Alle toeschouwers en werknemers verplaatsen zich met het openbaar vervoer,  bestuurders krijgen opleidingen om zuiniger te rijden.

Het hoofdkwartier van de organisatoren is dan weer gevestigd in een tijdelijk gebouw, dat voor 80% uit herbruikbare structuren is opgetrokken.

Ook Tokyo 2020, de volgende locatie van de Spelen, ambieert een duurzaam tornooi met minimale impact en zal daarvoor een duurzaamheidsplan tegen eind 2016 uittekenen. Een ISO 20121-certificaat hoort daarbij.

Foto beschikbaar via Creative Commons by Rodrigo Soldon

Delen via

Verwante artikelen

Bottas in de Mercedes

Waarom Mercedes onklopbaar is in de formule 1

We zijn vijf grand prix' ver in het formule 1-seizoen en het Mercedesteam domineert als nooit tevoren: Lewis Hamilton en Valtteri Bottas grepen vijf één-twee zeges op rij. Een unicum, waarvoor ze Judson Estes op hun blote knieën mogen bedanken.

Wat als je F1-metingen gebruikt om levens te redden?

Peter van Manen werkte tientallen jaren voor McLaren Applied Technologies Limited, dat sensoren levert om data te verzamelen in de autosport. Wat als... je die technologie toepast in ziekenhuizen?

Wat een ziekenhuis kan leren van snelle pit stop

1.92 seconden, zo lang duurt het nog om de 4 banden te wisselen van een formule 1-auto. In de jaren '50 duurde dat nog een minuut. Net als in de operatiekamer van een ziekenhuis moet een grote groep mensen naadloos, tegen de klok, samenwerken in een beperkte ruimte.