"Kies de tools die voor jou werken en verbeter de standaard"

"Gebruik de tools die binnen je organisatie passen", zegt Jeroen Mertens, Quality manager bij Faurecia, tijdens de laatste Kwinta sessie van het jaar. "Om daaraan de juiste cultuur te haken, moet je je organisatie goed kennen, je moet weten wat voor mensen er werken."

Zelfs in de ene productiehal heb je soms een andere cultuur dan in de andere productiehal. Vaak zijn het kleine dingen, zoals taalverschillen.

Of de ene keer moet je iemand terechtwijzen, de andere keer moet je dat op een andere manier brengen, bijvoorbeeld door een medewerker zelf te laten ervaren of ontdekken waarom bepaalde processen zo zijn.

4 tools

Mertens licht 4 tools toe die hij implementeerde bij Faurecia. In het begin van het verbetertraject werd een Quality War Room opgezet om intern snel te communiceren, om iedereen snel op dezelfde lijn te krijgen en snel zaken te kunnen opvolgen. Eén ruimte werd leeggehaald en daar werd dagelijks op hetzelfde tijdstip samengekomen in een korte samenkomst.

Een andere tool die Mertens inzette zijn Paynter Charts voor de opvolging van problemen: zijn ze effectief opgelost? De charts werden ook in de productiehal uitgehangen: "Het stukje visualisatie is voor ons belangrijk, om voor iedereen zichtbaar te maken wat er aan de hand is."

Via MQV of Material Quality Validation werden de processen onder de loep genomen: hoe kan je het product zo maken dat je het bijna niet fout kunt doen? Vervolgens richt je het proces zo in dat je geen fouten kunt maken. Als laatste stap controleer je. Faurecia heeft dat vertaald in een matrix, die weergeeft wat de probleempunten zijn bij het proces en product.

Het borgen gebeurt vooral via Kashamibai Audits. Via een hele korte vragenlijst die iedereen kan afnemen kan je snel kijken of de standaard al dan niet gevolgd wordt. Op elke kaart staan een vijftal vragen, waarbij telkens uitleg staat over wat goed is en wat niet. In 10 minuten kan je de audit dus doen, is er iets niet goed, dan wordt eer een uur later teruggekeerd om te checken of het probleem is opgelost.

Kies de tool die voor jou past

Kies de tool die op dat moment van belang is voor jou. Soms kan je beter eerst met 5 Why starten vooraleer je met een Paynter Chart van start gaat. "Kies de tools die voor jou werken en verbeter de standaard", besluit Mertens.

Fotoverslag

Bekijk het fotoverslag van de laatste Kwinta sessie.

Bekijk het fotoverslag van de laatste Kwinta sessie.

Delen via

Verwante artikelen

Bottas in de Mercedes

Waarom Mercedes onklopbaar is in de formule 1

We zijn vijf grand prix' ver in het formule 1-seizoen en het Mercedesteam domineert als nooit tevoren: Lewis Hamilton en Valtteri Bottas grepen vijf één-twee zeges op rij. Een unicum, waarvoor ze Judson Estes op hun blote knieën mogen bedanken.
Mannelijke crash test dummy

Column: Fitness for use (m/v)

Van zodra een product of dienst voldoet aan de eisen die eraan gesteld worden, is het kwaliteitsvol. Dat is toch wat de Amerikaanse kwaliteitsgoeroe Joseph Juran met "Fitness for use" bedoelde.
Joeri Staelens en Wim De Molder

Omgaan met menselijke fouten

Allemaal samenwerken aan kwaliteit en innovatieve procesinnovatie: dat zijn de twee pijlers waarop de kwaliteitsverbetering steunt bij CNH Industrial.