Kwaliteit en duurzaamheid: de ultieme match

De Quality Sustainability Award: de missing link tussen kwaliteit en duurzaamheid. Het IAQ introduceert deze award samen met haar partners om gevarieerde en internationale cases te verzamelen over de hele wereld. 

 

Een erkenning voor de link tussen kwaliteit en duurzaamheid.

De International Academy for Quality (IAQ – iaquality.org) werd opgericht in 1966 en heeft als doelstelling om de kwaliteitsgedachte wereldwijd te promoten. In zogenaamde Think Tanks (TT) worden verschillende aspecten van kwaliteit bestudeerd en vervolgens wordt dit denkwerk omgezet in artikels en boeken waarmee de ideeën worden verspreid en hopelijk de impact wordt vergroot.

Binnen IAQ is duurzaamheid een belangrijk aspect en dus werd een TT  opgericht om het verband tussen kwaliteit en duurzaamheid te bestuderen. De “Quality in Planet Earth Concerns Think Tank” (QiPECTT) bestaat uit Academicians uit Zweden, India, UAE, USA, Japan, China, Hongarije en België. Als covoorzitter van deze werkgroep heb ik al een aantal artikels gepubliceerd en meerdere presentaties gegeven over dit onderwerp, onder andere een webinar voor VCK.

De werkgroep is nu gestart met een nieuw initiatief om het verband tussen kwaliteit en duurzaamheid extra te benadrukken. De Quality / Sustainability Award bekroont projecten die aantoonbare  resultaten hebben geboekt op één of meerdere van de Sustainable Development Goals (SDG’s) door gebruik te maken van kwaliteitsmethoden en -technieken. Een uitgebreide beschrijving en alle nodige informatie om deel te kunnen nemen aan deze award is te vinden op www.iaqaward.com 

Dit jaar zal de prijs voor het eerst worden toegekend. Er is een beperkt tijdsschema voorzien en de uiterste datum voor indienen van projecten is 1 november 2020. De beoordeling door IAQ gebeurt in twee stappen. Alle voorstellen worden een eerste maal geëvalueerd en hieruit wordt een shortlist samengesteld van genomineerde projecten waaruit vervolgens één of meerdere award winnaars worden gekozen. Deze zullen op 15 december 2020 worden bekendgemaakt. Omwille van de Corona problematiek zal alles dit jaar online gebeuren.

Het is de bedoeling om dit initiatief verder uit te bouwen met partners, waaronder het VCK, zodat er in de toekomst ook nationale prijzen kunnen toegekend worden volgens dezelfde criteria. Het zou fijn zijn als er enkele Belgische projecten tussen de inzendingen zouden te vinden zijn! Wie meer info wenst kan terecht op de website of kan mij contacteren op willy [at] qsconsult [dot] be

Delen via