Kwaliteit is meer stracciatella dan dame blanche

Op 14 november organiseerde Continental Mechelen voor de tweede keer een Quality Day: een werkdag die volledig in het teken staat van kwaliteit. Omdat kwaliteit in elk proces en product geïntegreerd moet zijn, gebruikt Continental de metafoor van stracciatella-ijs.

“Tijdens de Quality Day geven we alle werknemers de kans om een uur lang nog dieper in te gaan op kwaliteit, naast de aandacht die we er doorheen de rest van het jaar aan geven”, legt Bart Ceulemans, directeur Kwaliteit bij Continental Automotive Benelux, uit.

Aangezien Continental Mechelen zowel ABS systeemcomponenten als volledig afgewerkte remsystemen voor personenwagens produceert, is de kwaliteit van de onderdelen cruciaal.

Vandaar dat 80 van de 520 medewerkers specifiek op kwaliteit werken, bijvoorbeeld als quality inspectors die in elke shift en zone aanwezig zijn, mensen in het labo, de meetkamer, auditors, engineers voor de leveranciers-, de proces- en klantenkwaliteit, noem maar op.

Problem Solving via Sherlock Holmes

“In aanloop naar de Quality Day stomen we iedereen hiervoor klaar via infosessies door de plant manager en via reclame op de infoborden en beeldschermen”, zegt Ceulemans. Op Kwinta Knowledge vind je de uitnodiging terug.

Tijdens de Quality Day kan elke medewerker zich een uur lang verdiepen in een aantal kwaliteitsaspecten. “Er zijn infostandjes, de kwaliteitsverantwoordelijke uit Frankfurt vertelt in een kort filmpje iets over het belang van kwaliteit in onze systemen en iedereen krijgt een uitleg over de problem solving-methodiek aan de hand van een verhaal van Sherlock Holmes, waarin de 4 stappen aan bod komen”.

“Daarnaast frissen onze kwaliteitsmedewerkers in verschillende sessies de regels over visuele inspectie op, medewerkers die niet dagelijks door een microscoop kijken, geven we aan waar ze op moeten letten."

3D-opnames

"We demonstreren ook nieuwe snufjes, zoals een CT-scanner, waarmee we 3D-opnames van onderdelen kunnen maken.”

Stracciatella-metafoor

Iedereen zal ook het kwaliteitscharter ondertekenen, waarvan het motto dit jaar “Let’s do better” is. Iedereen zal er zijn handtekening onderzetten en krijgt in ruil een stracciatella-ijsje.

Vanwaar dat ijsje tijdens de grijze novembermaand? “We visualiseren onze kijk op kwaliteit via stracciatella-ijs. Veel mensen eten graag een dame blanche, maar kwaliteit is niet te vergelijken met de chocolade die je nadien over het ijs giet. Kwaliteit moet er al van in het begin inzitten. Kwaliteit is geïntegreerd in alle processen en producten. Bij stracciatella is dit met de chocolade ook zo.”

Het charter komt bovenop de Quality Policy van Continental. “De Quality Policy is bij iedereen bekend, we verspreiden die ook via onze jaarkalender”, zegt Ceulemans. “Onze slogan is Quality First. We illustreren dat in onze policy met een groot cijfer 1. Op het kwaliteitscharter staat ook diezelfde “1”, waarin de gezichten van alle medewerkers verwerkt zijn.”

Met vragen over de Quality Day bij Continental kan je terecht bij Bart Ceulemans op het nummer + 32 15 289 550  of via mail naar bart [dot] ceulemans [at] continental-corporation [dot] com.

Hoe stimuleer jij kwaliteit in je organisatie? Contacteer vanacker [at] vck [dot] be om je verhaal te delen op Kwinta.

Delen via

Verwante artikelen

Bottas in de Mercedes

Waarom Mercedes onklopbaar is in de formule 1

We zijn vijf grand prix' ver in het formule 1-seizoen en het Mercedesteam domineert als nooit tevoren: Lewis Hamilton en Valtteri Bottas grepen vijf één-twee zeges op rij. Een unicum, waarvoor ze Judson Estes op hun blote knieën mogen bedanken.
Mannelijke crash test dummy

Column: Fitness for use (m/v)

Van zodra een product of dienst voldoet aan de eisen die eraan gesteld worden, is het kwaliteitsvol. Dat is toch wat de Amerikaanse kwaliteitsgoeroe Joseph Juran met "Fitness for use" bedoelde.
Joeri Staelens en Wim De Molder

Omgaan met menselijke fouten

Allemaal samenwerken aan kwaliteit en innovatieve procesinnovatie: dat zijn de twee pijlers waarop de kwaliteitsverbetering steunt bij CNH Industrial.