Kwaliteitssystemen

De Rol van Kwaliteitsmanagement in een Duurzamere Wereld

Willy Vandenbrande van QS Consult legt in zijn artikel voor het ‘Journal for Quality and Participation’ haarfijn uit hoe duurzaamheid een startpunt kan zijn om kwaliteitsgerichte economische- en sociale systemen te ontwikkelen.

Waarom je kwaliteit niet meer kunt managen in een simpele spreadsheet

Regelgeving, standaarden, interne processen,... de omgeving van een organisatie verandert constant. Aan jou de continue uitdaging om te borgen dat je dienstverlening blijft voldoen aan verwachtingen en kwaliteitseisen. Een hele klus. Hoe ga jij daarmee om?

"Gevoeligheid voor taal en cultuur heel belangrijk"

In de Kwinta sessie van juni deelde Hans Punter, Director Quality bij Siemens Industry Software, zijn internationale ervaringen met het managen van kwaliteit. Rekening houden met culturele verschillen is een must.

Hoe interne kwaliteitszorg en externe kwaliteitsbewaking elkaar versterken

Odisee en Howest waren in 2014 genomineerd in de categorie "onderwijs" van de Kwinta Excellence Award, een prima aanleiding om hen te vragen "A Manual for internal quality assurance in higher education" te recenseren. Paul Garré, directeur onderwijs en kwaliteit bij Odisee, bijt de spits af.

Wat als het management niet mee wil?

Hoe je aan het dogma 'het management wil niet mee, dus ik kan niets doen' ontsnapt, legt Katrien Cardoen (Ontex), winnaar van de Kwinta Excellence Award 2014, uit tijdens de eendaagse masterclass kwaliteitsmanagement.

Een kwaliteitsinstrument is als een pen

Een kwaliteitsinstrument is als een pen. Zoals de pen de dichter faciliteert in het toevertrouwen van zijn gedachten aan het papier, zo dient een kwaliteitsmodel de organisatie te faciliteren in het onderscheiden, leren en stimuleren van processen, producten en diensten.

Kies en doe wat echt werkt

De grootste revolutie in kwaliteit is voorbij. De belangrijkste fundamenten zijn gelegd en vormen de basis voor alles wat met doet in het werken aan kwaliteit. Het is nog te vroeg om het fundament en de positie van het kwaliteitsdenken aan de deur te zetten.

Visitaties onderwijs onder vuur

Met een open brief aan de Vlaamse regeringsonderhandelaars verzetten de Vlaamse hogescholen en universiteiten zich tegen het huidige kwaliteitszorgstelsel van het hoger onderwijs via opleidingsvisitaties. Ze vragen de opstart van nieuwe visitaties en accreditaties onmiddellijk stop te zetten.

Starten met kwaliteitsmanagement in kmo's

Van alle Europese jobs in de privésector zijn er 37% terug te vinden in kmo's (kleine en middelgrote ondernemingen die tussen de 10 en 250 mensen tewerkstellen). Toch blijft kwaliteitsmanagement als concept om te verbeteren schaars in kleinere organisaties.

Kwaliteits'systeem' vanuit meerdere oriëntaties

Opvallend is dat veel kwaliteitssystemen vandaag de dag nog vooral betekenis krijgen vanuit een interne oriëntatie. Op een rationele manier worden met grote precisie de processen ingericht, resultaten gemeten en verbeteringen doorgevoerd. Op zoek naar de ideale situatie.