Lean

Hoe je iedereen meekrijgt met kwaliteit

Medewerkers meekrijgen, of het nu over de corporate kwaliteitspolicy gaat of over een Lean mindset, is de rode draad die door de goede kwaliteitspraktijk van zowel Continental Automotive Benelux als van BASF Antwerpen liep.

Is Lean nog wel Lean?

In de jaren 60 van de vorige eeuw ontwikkelde Taiichi Ohno bij Toyota het Toyota Production System (TPS) met als doel te komen tot een perfecte productieomgeving. TPS was gebaseerd op twee pijlers: just-in-time (geen voorraden) en jidoka (stop productie bij problemen). Kaizen (continu stapsgewijs verbeteren) en respect voor medewerkers vormden belangrijke aanvullende principes.

Waarom Indaver je niet meer voor gek verklaart als je over Lean Six Sigma begint

Vijf jaar geleden geloofde niemand bij afvalverwerker Indaver in de meerwaarde van Lean Six Sigma, tot Patrick Canoot van Amelior de eenvoud en logica van de methode kwam uitleggen. Hoe zorgde hij voor de ommezwaai?

Het ABC van kwaliteit in 26 delen: de letter J

In een reeks over kwaliteit kan Japan onmogelijk ontbreken. Ik ben er maar één keer geweest en was er meteen helemaal weg van. In 2005 gaf ik namelijk een voordracht op de “International Conference on Quality” in Tokyo.

Ook overheidsdiensten werken tegenwoordig Lean

Vergeet de clichés over ambtenaren. Ook overheidsdiensten werken tegenwoordig ‘lean’. De Stad Sint-Niklaas stelde er zelfs een team rond aan.

Hoe Lean en Risk Management elkaar versterken

Hoe kun je 2 schijnbaar compleet verschillende systemen als Lean en Risk Management met elkaar combineren? Volgens Lance Coleman, Senior Quality Engineer en Lean Leader bij The Tech Group, is het een kwestie van perspectief.

Foto's als visualisatietool bij 5S

In "Une histoire de 5S" kruipt David Job in de huid van een kwaliteitsverantwoordelijke die een 5S-project opzet binnen zijn bedrijf.

Lean in gezondheids- en welzijnsvoorzieningen

In het boek "Lean in gezondheids- en welzijnsvoorzieningen" maakt Hans Crampe de vertaalslag van een aantal lean-technieken en de bijbehorende tools, die gebruikt worden in productie-omgevingen, naar de zorgsector. Bart Gevaerts recenseert het boek.

Geïntegreerde tools voor transformatie

De wereld verandert en het besef groeit dat als we niet veranderen, we tegen de beperkingen van onze middelen aanlopen. Groei als enige parameter voor succes kan niet langer, schrijft Ben Barbé in dit artikel.

"No blame"-cultuur sleutel tot succes

De "no blame"-cultuur, waarbij je kijkt naar de oorzaken van een probleem in plaats van mensen te bestraffen, vormt ook in de Formule 1 de opstap naar succes, zo blijkt uit twee verschillende voorbeelden in de aanloop naar de Grote Prijs van Spa-Francorchamps dit weekend.