Lean geeft aanzet tot cultuurverandering

Om de efficiëntie van zijn processen te verhogen, kiest Atlas Copco onder meer voor de Lean-aanpak en filosofie. Centraal daarin staat het verwijderen van verspilling met het oog op het maximaliseren van de toegevoegde waarde voor de klant. Lean-coach Wim Anthierens van Atlas Copco transformeerde bij de compressorbouwer een volledige lijn volgens de Lean-principes. Voor onder meer deze prestatie reikte de onafhankelijke instantie IIBLC (International Independent Board for Lean Certification) hem het Certified Champion in Lean-certificaat uit.

Foto: Wim Anthierens van Atlas Copco krijgt het ‘Certified Champion in Lean’-certificaat van Luc Van Landeghem, voorzitter IIBLC in aanwezigheid van Willy Van Overschée, ceo van CIMCIL.

“Lean dient als basis voor de projecten en cultuurverandering die we trachten te realiseren”, zegt Wim Anthierens. Hij is Coach Logistics and Continuous Improvement Processes in de Industrial Air-divisie van Atlas Copco. In deze rol is hij mee verantwoordelijk voor het implementeren van diverse verbeteringsinitiatieven.

Proactieve aanpak

Het transformatieproject dat diende als basis voor de certificatie betrof de assemblagelijn waarop Atlas Copco zijn ZT-ZR compressoren maakt. De optimalisatie van het planningsproces, de aanpassing van de inkomende goederenstroom en de ombouw van de lijn waren de belangrijkste pijlers van het project.

Daarenboven diende het als aanzet voor een cultuurverandering van het flowteam, dat operationeel verantwoordelijk is voor de productielijn. “We verleggen de focus naar een meer proactieve aanpak en continue verbetering. Omdat dit in onze fabriek de eerste assemblagelijn is met een dergelijke ommezwaai, dient het project als voorbeeld voor alle toekomstige projecten.”

Transparantie in materialen

De optimalisatie van het planningsproces betreft het invoeren van een ‘frozen zone planning’. Dit betekent dat het productieschema voor de eerstkomende dagen steeds vastligt. Dit brengt transparantie inzake materialen die nodig zijn in de nabije toekomst en verlegt de aandacht van tekorten voor vandaag naar plannen en werken voor morgen. Een dagelijkse meeting op de productievloer volgt de belangrijkste KPI’s op en definieert eventuele acties.

De aanpassing van de inkomende goederenstroom omvat het aanleveren van goederen in kleinere hoeveelheden, kleinere verpakkingen en met hogere frequentie: meer just-in-time dus. “Tevens hebben we leveranciers betrokken bij het project. Zij leveren bepaalde componenten als set in plaats van bulk.”

Lengte lijn gehalveerd

Wat het meest tot de verbeelding spreekt, is de fysieke ombouw van de assemblagelijn: de lengte halveerde, 3 maal 50 meter stockagerekken verdwenen en werden vervangen door lage mobiele rekken, en een just-in-time levering via kitkarren kwam in de plaats van het systeem van alle-materiaal-beschikbaar-aan-de-lijn. Om de focus op orde en netheid kracht bij te zetten, kreeg de vloer een glanzend witte make-over.

Delen via

Verwante artikelen

Ontdek de presentaties over de circulaire economie

In de laatste sessie van het jaar stelden we scherp op de circulaire economie. Expert Jan Boutsen introduceerde het onderwerp, Wereld Missie Hulp en Orbix deelden een goede praktijk.
Joeri Staelens en Wim De Molder

VIDEO. Hoe CNH Industrial kwaliteit aanpakt

CNH Industrial maakt in de vestiging in Zedelgem gespecialiseerde landbouwmachines zoals maaidorsers, hakselaars en balenpersen. Wim De Molder en Joeri Staelens vertellen hoe ze aan kwaliteitsverbeteringen werken.

"Kwaliteit en innovatie horen meer dan ooit samen"

Innovatie zonder kwaliteit is geen innovatie, vindt Dirk Torfs, algemeen directeur van Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum van en voor de maakindustrie: "Kwaliteit zit ingebakken in innovatie."