Leestip: kleurenmodellen op het werk stuiten op kritiek

Ook al deelgenomen aan een workshop waarbij het gedrag van jij en je collega's in 4 kleuren werd opgedeeld?

Dan zal het DISC-model je wel bekend in de oren klinken. Het kleurenmodel, ontwikkeld door William Moulton Marston, legt uit dat menselijk gedrag terug te brengen is tot vier stijlen: Dominant, Interactief, Stabiel en Consciëntieus, samen D-I-S-C.

Het model maakt zaken bespreekbaar tussen collega's, maar de wetenschappelijke basis ervan is twijfelachtig. Dat blijkt uit scherpe reacties die de voorbije dagen in de Nederlandse krant NRC en het Belgisch dagblad De Morgen opdoken. Ook MBTI (Myers-Briggs Type Indicator), Insights Discovery en Enneagram komen in het vizier.

Kritiek

Kort samengevat: vooral de stereotypering vinden de critici alarmerend. De mens is namelijk veel complexer dan dat.

Het volledig verhaal lees je via deze links:

Foto beschikbaar via Creative Commons 2.0 by liftconference

Delen via

Verwante artikelen

Webinars en video conferences

Deze bizarre periode van quarantaine vergt ontzettend veel aanpassingen van iedereen. De voornaamste voor velen is het thuiswerken. Hoe pak je dit professioneel aan?
Jeroen

Ziekteverzuim indammen heeft alles te maken met focus

In Nederland is de werkgever verplicht om zieke werknemers twee jaar lang een groot deel van hun loon door te betalen. Het ziekteverzuim terugdringen, perkt de risico's in.
Joeri Staelens en Wim De Molder

VIDEO. Hoe CNH Industrial kwaliteit aanpakt

CNH Industrial maakt in de vestiging in Zedelgem gespecialiseerde landbouwmachines zoals maaidorsers, hakselaars en balenpersen. Wim De Molder en Joeri Staelens vertellen hoe ze aan kwaliteitsverbeteringen werken.