Leiderschap begint bij jezelf. Pleidooi voor zelfbewust leiderschap

'Iedereen denkt erover de wereld te veranderen, maar niemand denkt eraan om zichzelf te veranderen.' (Lao Tse)

In hun boek "Lead first before Leading Others, A Life Planning Resource" betogen de auteurs en leiderschapsexperts Stephen Hacker en Marvin Washington dat in een wereld van versnelde verandering en toenemende complexiteit, zelfleiderschap essentieel is voor de effectieve leider die transformationele resultaten wil neerzetten.

Pas wanneer je jezelf kan leiden en coachen, weet je wat leiden betekent en ben je in staat om anderen te leiden en te coachen. En voor de auteurs zijn het cultiveren van het eigen bewustzijn en het ontwikkelen van een levensplan sleutelelementen in dit proces van zelfleiderschap.

Wat dat proces van zelfleiderschap inhoudt en hoe je een levensplan vorm geeft, is de kern van "Lead first before Leading Others, A Life Planning Resource". Dat schrijft Kwinta expert Martine Couder in een bespreking van het boek.

Niets nieuws onder de zon?

Dat zelfleiderschap de fundering is van teamleiderschap en dat één van de effectiefste manieren om dit te realiseren, het opstellen van een persoonlijke missie is, doet meteen denken aan "De 7 eigenschappen van effectieve mensen", het meest bekende boek van Stephen Covey.

Daarin stelt de auteur dat het opstellen van een persoonlijke missie, waarin je beschrijft wie je wilt zijn en wat je wilt doen met de waarden en principes die daarbij horen, essentieel is voor persoonlijk leiderschap.

Waar Covey het belang van een persoonlijke missie benadrukt, maar niet verder ingaat op het proces van het ontwikkelen van zelfbewustzijn dat het schrijven van een persoonlijke missie inhoudt, wijzen beide auteurs op het belang van dit bewustwordingsproces voor de zelfbewuste leider en leveren zij een gedetailleerd routeplan voor het creëren van een geschreven levensplan.

Roadmap voor een persoonlijk levensplan

En hoe stel je een degelijk en doorwrocht levensplan op? De auteurs geven de moedige lezer die de uitdaging aangaat hiervoor een heus routeplan dat hoofdstuk per hoofdstuk het creatieproces van een levensplan beschrijft, namelijk:

  1. Hoe ontwikkel en verfijn je een persoonlijke missie?
  2. Hoe ontwerp je hierbij een passende visie?
  3. Op welke manier identificeer en bepaal je enkele onbetwistbare persoonlijke waarden?
  4. Hoe stel je een persoonlijk strategisch plan op dat je daarna ook daadwerkelijk implementeert?

Elk hoofdstuk wordt afgesloten met inzichten en tips van 'master' management coaches en met een aantal vragen die de zelfbewuste leider helpen om het proces van persoonlijke reflectie op te starten. Bovendien krijg je als bonus nog een werkboek toe om je levensplan stap voor stap op te schrijven en uit te voeren.

Zelfbewust leiderschap

"Lead first before Leading Others, A Life Planning Resource" breekt een lans voor een dieper zelfbewustzijn bij leiders. Want in de mate dat de leider bewust zichzelf leidt, leert en groeit, komt de kwaliteit van zijn of haar leiderschap tot uiting.

Wat betekent dit nu concreet voor de leider die in deze VUCA-tijden een bewust leider wil zijn? In dat geval nodigen de auteurs je uit om je kans tot groei te grijpen en te geloven dat een diepe reflectie zal leiden tot je transformatie als zelfbewuste leider - en tot een betere leider van anderen.

Ben je klaar en bereid om zelf een persoonlijke transformationele verandering door te voeren?  Dan is een grote stap in de juiste richting het opstellen van een persoonlijk levensplan en start je best meteen met het werkboek in het tweede deel.

En vergeet vooral niet een ervaren leiderschapscoach onder de arm te nemen, want "Persoonlijke transformatie is niet voor watjes. Het vereist diepe reflectie en gedurfde acties. Dit gezegd hebbende, het is altijd een keuze", schrijven Hacker en Washington.

Over de auteurs

Stephen K. Hacker is oprichtende partner en CEO van Transformation Systems International. Hij richt zich op leiderschap en organisatorische prestaties, waarbij hij zijn achtergrond als management docent, coach en schrijver gebruikt om anderen te helpen transformationele resultaten te bereiken voor zichzelf, hun teams en hun organisaties. Hij adviseert organisaties, biedt trainingen en coacht leiders over de hele wereld. Zo zie je hem binnenkort bij VCK aan het werk  in 2 webinars, een masterclass en op het congres.

Marvin Washington is hoogleraar aan de Alberta School of Business en is er decaan van de afdeling Executive Education. De focus van Marvin's onderzoek, lesgeven en consulting ligt op organisatorische en institutionele veranderingsprocessen. Hij is de auteur van twee boeken over leiderschap en organisatorische verandering: "Pack Leadership: Lessons from the Wild Dogs of Africa", samen met Stephen Hacker, en "Successful Organizational Transformation: The Five Critical Elements", samen met Stephen en Marla Hacker.

Stephen Hacker, Marvin Washington, "Lead first before Leading Others, A Life Planning Resource", 2018, ed. Business Expert Press, in de reeks Human Resource Management and Organizational Behavior Collection.

Delen via

Verwante artikelen

Herbekijk de webinar met Stephen Hacker

In een Kwinta webinar legde Stephen Hacker uit hoe succesvolle leiders gebruik moeten maken van transformatorisch leiderschap en hoe je ontwikkelingen op dit kritieke punt kunt versnellen.

Ontrafel een dag lang transformatie samen met Stephen Hacker

Ontwikkel je benaderingen, vaardigheden, mindsets en werkwijzen om een succesvolle leider te worden onder begeleiding van Stephen Hacker.

Omgaan met transformatorische veranderingen: schrijf je in voor onze webinars

De komende maanden staan de volgende webinars op stapel, gratis en exlusief voor leden van het Kwinta-netwerk.