Leidinggeven zonder omwegen: doen wat werkt voor jou


De Winne, J. & Clement, H. (LannooCampus, 2015). Leidinggeven zonder omwegen
Joan De Winne & Hilde Clement, 152 blz.
Uitgeverij LannooCampus

Over management, leiderschap en leidinggeven zijn al heel wat (dikke) boeken geschreven, maar “Leidinggeven zonder omwegen” is niet het zoveelste boek vol met (al dan niet) bruikbare theorieën, modellen en typologieën over management en leiderschap.

Integendeel, dit is een denk- en doe-boek van en voor leidinggevenden die ‘de moed hebben een leidinggevende functie op te nemen met zowel oog voor het resultaat als voor de mens.”

De auteurs, Joan De Winne en Hilde Clement, hebben hun eigen kennis over leiderschap en hun persoonlijke ervaringen als leidinggevenden gecombineerd met de inbreng van de deelnemers aan hun leiderschapsopleidingen om een toegankelijk en praktijkgericht naslagwerk vol herkenbare situaties, inzichten en tips voor de (startende) leidinggevende te schrijven.

De nadruk ligt op leidinggeven als ‘people business’ of het werken met mensen en op (authentiek) leiderschap vanuit je eigen sterktes en kwetsbaarheid: hoofdstukken over managementmodellen of leiderschapsstijlen zal je er niet in vinden.

"Iedereen heeft het recht zijn eigen stijl te hanteren."

Want zoals de auteurs het beschrijven, heeft iedereen het recht zijn eigen stijl te hanteren. Zolang hij dit maar doet met zowel aandacht voor het resultaat als voor de mens.

Focus op persoonlijk en authentiek leiderschap

Leidinggeven is geen sinecure. Als leidinggevende draag je 3 petten:

  • die van de manager,
  • die van de expert en
  • die van de leider.

In dit boek focussen de auteurs helemaal op de leiderspet, want anders dan die van manager en expert kan je de pet van leider niet uitbesteden aan je medewerkers.

Maar in plaats van een clichématige opsomming van eigenschappen die goed leiderschap bepalen te geven, biedt “Leidinggeven zonder omwegen” de leidinggevende een praktische roadmap om de eigen authentieke leiderschapsstijl te ontwikkelen en samen met het team excellente resultaten te boeken in een aangename en ontspannen sfeer.

Weg stress, met als bonus: gelukkige en betrokken medewerkers. Klinkt als muziek in de oren, maar hoe doe je dat?

Zonder omwegen doen wat werkt

Door te doen wat werkt: in een zeer heldere en directe stijl worden theorieën van bekende en minder bekende denkers op het gebied van leiderschap afgewisseld met voorbeelden van doeners uit de praktijk van alledag.

Los hiervan lees je tussen de regels door de ruime ervaring van beide auteurs wanneer het gaat over leiderschapsontwikkeling en dit wordt vertaald in diverse praktische tips en tools. Je krijgt niet enkel te zien over het waarom en het wat van leidinggeven. Je krijgt ook inzichten mee om situaties waarmee je geconfronteerd wordt, aan te pakken zonder jezelf te verloochenen.

"Leiderschap is niet alleen denken, maar ook doen."

Want de auteurs benadrukken dat wanneer je niet authentiek leidinggeeft vanuit je eigen persoonlijkheid (lees sterktes én valkuilen), je zo door de mand zal vallen. Leiderschap is niet alleen denken, maar ook doen. En dat vraag levenslang leren.

En besluiten ze in het eerste hoofdstuk van “Waarom leiderschap belangrijk is”: Indien je nu al aarzelt, leg je best dit boek naast je neer.

Heldere boodschap, praktisch toepasbaar, onderbouwd

Leidinggeven zonder omwegenMaar dat heb ik niet gedaan! Want dit boek leest weg als een trein en dat is een pluspunt. Bij boeken over dit onderwerp is dat wel al eens anders. Hier geen dure woorden, flitsende theorieën of trendy managementjargon.

De directe en no nonsense stijl maakt het boek heel toegankelijk zonder echter te vervallen in platitudes of clichés waar je niets aan hebt.

En dankzij de vele verwijzingen naar studies en publicaties is het ook een degelijk onderbouwd en gedocumenteerd boek dat je steeds opnieuw kan herlezen of consulteren wanneer je wilt stilstaan bij een bepaald onderwerp of methode.

Zonder meer een aanrader

“Leidinggeven zonder omwegen” is zeker een aanrader voor iedereen die van ver of van dichtbij, al dan niet beroepsmatig, de verantwoordelijkheid heeft om met mensen resultaten te bereiken én het is tevens een prima inspiratiebron voor de startende leidinggevende.

Maar ook voor de meer ervaren leidinggevende die behoefte heeft aan een korte inspirerende opfriscursus zonder hiervoor weer een dag in een conferentieoord door te moeten brengen, is het boek een prima alternatief. Kortom: “Leidinggeven zonder omwegen” is een must in de boekenkast of e-reader van elke leidinggevende!

Over de auteurs

  • Joan De Winne is commissaris o.r. bij de Belgische Federale Politie en werkt als trainer/facilitator in het Centrum voor Leiderschapsontwikkeling - Vision 4 Dynamics, waarbij praktijkgerichtheid en 'evidencebased doen wat werkt' zijn leidmotief vormt.
  • Hilde Clement is maatschappelijk werker en erkend systemisch en contextueel therapeute. Ze is als docente verbonden aan de Arteveldehogeschool Gent. Als trainer/facilitator bij het Centrum voor Leiderschapsontwikkeling - Vision 4 Dynamics verbindt ze communicatietheorieën met de dagdagelijkse praktijk van het leidinggeven.

Martine Couder loodst je dit najaar door het Global Quality Leader-traject.

Foto beschikbaar via Creative Commons by Tony Steward

Delen via

Meer boekbesprekingen

Leiderschap op halve kracht: de valkuil voor de moderne leider

De Cremer D. (ACCO Uitgeverij, 2012). Leiderschap op halve kracht: De valkuil voor de moderne leider
David De Cremer, 104 blz.
Uitgeverij Uitgeverij ACCO Uitgeverij

Technologische innovaties koppelen aan organisatorische innovaties

Van Hootegem G. en Huys R. (ACCO Uitgeverij, 2014). Meten en veranderen – Instrumenten bij het nieuwe organiseren
Geert Van Hootegem, Rik Huys en Guido Maes, Uitgeverij Uitgeverij Acco

Handreikingen voor een hedendaagse manier van leidinggeven

De Geyter, E. (Acco, 2016). Wendbaar leiderschap. Een houvast voor nieuwe leiders in turbulente tijden
Els de Geyter, Uitgeverij Uitgeverij Acco