Lid in de Kijker: Van de Velde - Julie Bockstaele

Elke maand een VCK lid in de spotlight

VCK zet haar leden in de kijker! Elke maand gaan we in gesprek met één van onze leden om te zien wat hen drijft in de wereld van kwaliteit. 

Verbetering die loopt tot in de fijnste vezels

Julie Bockstaele studeerde af als vertaler-tolk Turks, Frans en Nederlands, een mooi voorbeeld dus van hoe je een hele sprong kan maken van je studies naar je werkomgeving. Ze begon haar carrière in de textielsector als sales verantwoordelijke voor uniformen bij UDC Corporate fashion. Nu is ze reeds 7,5 jaar aan de slag bij Van de Velde waar ze vanuit haar ervaring als sales verantwoordelijke zich over de aankoop ontfermde. Toen Vandevelde startte met het ‘Material Availability’-project werd het duidelijk dat de organisatie vat moest krijgen aan de hoeveelheid en de kwaliteit van materialen. De druk op de supply chain moest verlicht worden en collectieve verbeteroplossingen moesten gevonden worden. Zo ontstond een nieuwe kwaliteitspositie waar Julie zich over ontfermde. In 2020 werd ze eindverantwoordelijke voor de kwaliteit bij Van de Velde.

Elke horde kan een nieuwe opportuniteit betekenen

Een preventieve aanpak is de sleutel tot succes en dat is ook nodig met 150 verschillende grondstofleveranciers. De crisis die we in 2020 en 2021 met z’n allen ervaren, benadrukte het risicomanagement rond de leveranciers en zorgde ervoor dat er soms zeer snel geschakeld moest worden. De hoeveelheid orders namen dramatisch af, er heerste een schaarste van basisgrondstoffen en prijzen konden niet aangepast worden aangezien ze al een half jaar op voorhand zijn bepaald. De sluiting van retailers zorgde dan weer voor een crisissituatie aan de andere kant van de organisatie. 

Gelukkig bood de digitale versnelling in deze periode voor een voorwaartse sprong. Online verkoop kende een boost, openstaande facturen geraakten sneller bij de klant, en nieuwe tools zorgde voor positieve verbeteringen.

© Van de Velde

© Van de Velde

Vanuit al deze ervaringen werden er nieuwe objectieven gecreëerd rond risicomanagement van de leveranciers en vindt er een duidelijke shift plaats van Quality Control naar Assurance. Zo is Julie aan de slag om over heel de Supply Chain een end-to-end systeem op te zetten. Ze wil alle afdeling op dezelfde lijn krijgen en komaf maken met het hokjesdenken waarbij elke afdeling zijn eigen Quality Control toepast. Met ‘Quality Gates’ garandeert ze dat alle stappen gezet worden doorheen het productieproces en waarborgt ze de kwaliteit van afdeling naar afdeling. Dit overkoepelende proces wordt maandelijks besproken op een kwaliteitsplatform waarop alle afdelingen kwaliteitskpi’s, relevante problemen, informatie-uitwisseling en verbeteringen kunnen voorleggen. Dit Quality Assurance proces vormt een fantastische uitdaging die aantoont dat kwaliteit doorheen Vandevelde hoog in het vaandel gedragen wordt.

Om dit verbeterproces vlekkeloos te laten verlopen is Julie eveneens volop aan het werk om een nieuw Kwaliteitsmanagementsysteem te implementeren met oog op de verdere digitalisering.

Elke horde kan een nieuwe opportuniteit betekenen

...dat zijn heel dichte contacten geworden waar ik tot op vandaag - als ik een vraag heb - nog altijd contact mee heb. Dat vond ik heel positief, omdat je de mensen echt heel goed leert kennen…Julie nam nog niet zo heel lang geleden de fakkel over van haar collega’s als actief lid van het VCK-netwerk. Ze nam deel aan de VCK Discovery sessies waar ze leden zoals UZ Antwerpen, Durabrik, Ontex en Imec leerde kennen. Een eye-opener waarbij ze heel wat heeft bijgeleerd door cases voor te leggen. De out-of-the-box kijk zorgde voor inzichten uit andere sectoren en een eigen inbreng waarbij er een goede wisselwerking teweeg gebracht werd. “Ik vond het heel interessant. Je bracht je eigen kwaliteitsprobleem voor en je krijgt daar dan interessante feedback op. Maar ook van de kwaliteitsproblemen van volledig andere sectoren leer je superveel…Ik moet ook zeggen, dat zijn heel dichte contacten geworden waar ik tot op vandaag, als ik nog een vraag heb, nog altijd contact mee heb… Dat vond ik heel positief, omdat je de mensen echt heel goed leert kennen…’.  

De VCK Labo’s gaan tot op heden uit van een vertrouwensband waarbij je je zwakheden en kwaliteitsproblemen kan delen. Organisaties kunnen op deze manier bijleren van anderen en op unieke wijze nieuwe inzichten verwerven met de feedback van andere deelnemers. Zo kon Julie al heel wat sector-overschrijdende inzichten meenemen om het Supply Chain Management van Van de Velde verder te optimaliseren. Op die manier blijft ze mensen inspireren met haar projecten rond de mogelijkheden die het VCK-netwerk biedt aan haar leden.

Als lid van het VCK-netwerk ben je meer dan welkom om vanaf 14 september deel te nemen aan de labo’s. De kick-off meeting vindt online plaats om 16.30u. Je kan je via onderstaande link inschrijven.

-> schrijf je in voor de VCK Labo's

Delen via