Meer dan ooit wordt op WK voetbal gemeten

Meer dan ooit wordt er op het WK voetbal, dat vandaag van start gaat in Brazilië, gemeten. Dat gaat van het balbezit, de loopafstanden van de spelers tot de Goal-Line Technology (GLT), dat scheidsrechters voor de eerste keer helpt om te bepalen of de bal de doellijn gepasseerd is.

Daarnaast wordt er in en rond de voetbaltempels gestandaardiseerd, denk maar aan de lengte van het gras, de afmetingen van het doel, de buigbaarheid van de deklat,...: het ligt allemaal vast in een rist normen. In een video licht het Nederlandse Normalisatie-instituut de normen toe in de praktijk.

Met een eigen kwaliteitsprogramma wil de FIFA een internationaal erkende standaard voor kwaliteit en betrouwbaarheid bieden aan voetballers. Dat gaat ondertussen van door de FIFA gecertificeerde ballen tot een testprocedure voor voetbalmatten die in kunstgras zijn aangelegd.

Resultaatgericht

Wat kan de kwaliteitsmanager nog leren van voetbal? “Voetbal is heel resultaatgericht”, zegt Piet Cosemans, kwaliteitsmanager bij VDAB en freelance sportverslaggever op Sporza.

“De resultaatgerichtheid is bepalend en heel sterk aanwezig op zo’n WK. Alleen al het scorebord dat constant in beeld is in het stadion en op televisie illustreert dat. Daar is het om te doen, doel en resultaat vallen eigenlijk samen.”

Meer dan vroeger nog gaat het om de uitslag, ook al gaat dat ten koste van een spectaculaire wedstrijd: toeschouwers gaan nog liever naar een saaie wedstrijd die hun ploeg wint, dan een spectaculaire thriller die verloren wordt.

Irrationeel

Wat de kwaliteitsmanager dan weer niet graag gaat horen, is dat het resultaat in een voetbalmatch vaak bepaald wordt door redeloze dingen, waardoor het resultaat ook altijd onzeker is. “Kwaliteitsmanagers stellen processen op om tot een bepaald resultaat te komen, op zo’n WK spelen er nog andere, vaak irrationele zaken en toeval mee”, vindt Cosemans.

"Kwaliteitsmanagers stellen processen op om tot een bepaald resultaat te komen, op zo’n WK spelen er vaak irrationele zaken mee."

Ook menselijke factoren spelen een rol, zoals vertrouwen. Het ene seizoen is een ploeg onklopbaar, zit ze in de flow en heeft ze vertrouwen, het andere seizoen is dezelfde ploeg hekkensluiter. Of denk maar aan het thuisvoordeel: ook dat speelt mee bij de uitslag.

Maatschappelijke verantwoord ondernemen

De organisatie van het wereldkampioenschap zegt duurzaamheid hoog in het vaandel te voeren en baseert zich op de ISO 26000-richtlijn voor de uitwerking van 7 kerngebieden (pfd) waarop het strategische doelstellingen vastlegt. ISO 26000 focust op maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo).

“In de praktijk zie je dat landen die dergelijke kampioenschappen organiseren, enorme offers moeten brengen. Je kunt je de vraag stellen wat het de plaatselijke bevolking oplevert”, vindt Cosemans.

“Denk maar aan de voetbalstadions die opgetrokken werden voor het vorige WK in Zuid-Afrika: het zijn witte olifanten. Het is iets zeldzaams, maar het levert niets op. In sommige stadions die nu gebouwd zijn in Brazilië, spelen na het WK vierdeklasseploegen.”

Belgische grasmat

De openingswedstrijd tussen Brazilië en Kroatië vanavond heeft alvast een Belgisch tintje: in de Arena de Sao Paulo wordt op een hybride grasmat gespeeld, bedacht door het Belgische Desso Sports uit Dendermonde.

De voetbalsmaak te pakken? Op 25 november organiseert VCK haar jaarlijkse congres in de Ghelamco Arena in Gent. Het congres gaat via de metafoor van voetbal op zoek naar de grote vernieuwingen in de ISO 9001:2015.

Delen via

Verwante artikelen

Bottas in de Mercedes

Waarom Mercedes onklopbaar is in de formule 1

We zijn vijf grand prix' ver in het formule 1-seizoen en het Mercedesteam domineert als nooit tevoren: Lewis Hamilton en Valtteri Bottas grepen vijf één-twee zeges op rij. Een unicum, waarvoor ze Judson Estes op hun blote knieën mogen bedanken.

Wat als je F1-metingen gebruikt om levens te redden?

Peter van Manen werkte tientallen jaren voor McLaren Applied Technologies Limited, dat sensoren levert om data te verzamelen in de autosport. Wat als... je die technologie toepast in ziekenhuizen?

Wat een ziekenhuis kan leren van snelle pit stop

1.92 seconden, zo lang duurt het nog om de 4 banden te wisselen van een formule 1-auto. In de jaren '50 duurde dat nog een minuut. Net als in de operatiekamer van een ziekenhuis moet een grote groep mensen naadloos, tegen de klok, samenwerken in een beperkte ruimte.