Meten heeft wel degelijk meerwaarde

Ik vermoed dat we het er allen eens over kunnen zijn dat meten wel degelijk een meerwaarde met zich meedraagt. Hoewel meten eerder bestempeld kan worden als een kwantitatieve tool, werd door verschillende sprekers op het congres gewezen op het kwalitatieve aspect.

Het is volgens mij dan zeker ook geen toeval dat “Meten is weten” gekozen werd als thema door het Vlaams Centrum voor Kwaliteitszorg (VCK).  Woorden als ‘kwantitatief’ en ‘kwalitatief’ worden vaak weergegeven als tegenpolen ondanks het feit dat meten, in wezen iets kwantitatiefs, bijdraagt tot de kwaliteit van zaken.

Vooraleer ik iets meer vertel over de inzichten die ik heb opgedaan tijdens het congres rond ‘meten is weten’ wil ik mezelf graag kort even voorstellen. Ik ben Fara, 22 jaar oud en bedrijfspsycholoog in spé. Momenteel zit ik in mijn 2e master jaar in de opleiding Bedrijfspsychologie en personeelsbeleid aan de Ugent. In het kader van deze opleiding loop ik gedurende 6 maand stage bij Volvo Cars Gent.

Als student aan de universiteit weet ik dus als geen ander hoe belangrijk meten, en het daarbij horend wetenschappelijk onderzoek, is. Natuurlijk gaat het er in de praktijk, in het werkveld, net altijd iets anders aan. Targets moeten gehaald worden, er is veel tijdsdruk en noem zo maar op. Ik kan me heel goed inbeelden dat meten vaak aanschouwd wordt als een tijdrovende activiteit en bijgevolg niet zo hoog in het vaandel gedragen wordt. Vandaar dat ik heel aangenaam verrast was op het VCK congres waar heel wat sprekers aantoonden hoe cruciaal meten wel niet is.

"Too much"

Een eerste inzicht die ik opdeed, haalde ik uit de presentatie van Willy Vandenbrande (Quality by Quantity). Ik vond het zeer interessant hoe de spreker focustte op het probleem van ‘Too much’ waar we in deze eeuw mee te kampen hebben. Het deed me stilstaan bij het feit dat we als mens te vaak bezig zijn met hoeveelheid en kwantitatieve groei en daaroor minder gefocust zijn op kwaliteit en duurzaamheid.

Emoties meten

Vervolgens sloot ik aan bij de workshop “What does your face tell us?”. Sofie-Ann Bracke toonde aan dat emoties en stressreacties in kaart kunnen worden gebracht aan de hand van metingen. Door gezichtsbewegingen te gaan monitoren kunnen we heel wat achterhalen. Ook dit is een manier van meten!

Door nauwkeurig de expressies van mensen te gaan bestuderen kunnen we iets dat op het eerste zich heel subjectief en onvoorspelbaar lijkt toch gaan achterhalen en doorgronden. Een knap staaltje meetwerk!

Kampioenen

In de namiddag heb ik de meet-en weetwandeling in de platentuin mee gevolgd. Het was een boeiende ervaring en het deed deugd om na de vele indrukken van de voormiddag even een frisse neus te halen. (Die frisse neus mag heel letterlijk genomen worden gezien de iets minder ideale weersomstandigheden).

Onze gids nam ons mee op de kampioenen-wandeling.De grootste plant, de oudste boom uit de hele plantentuin. Op het eerste zicht was het niet zo duidelijk hoe ik de wandeling in het congres kon plaatsen. Maar al snel werd me duidelijk dat om deze kampioenen te bepalen, er eerst heel veel metingen moesten plaatsvinden.

Fara Rigolle – 2de master Bedrijfspsychologie

Je vindt de presentaties terug op Kwinta Knowledge: meld je aan met je persoonlijke gegevens en klik in de navigatie op "VCK activiteit" en vervolgens op "Congres".

Delen via

Verwante artikelen

Cijfers

Willy Vandenbrande geeft in deze column een kritische blik op hoe er vandaag omgegaan wordt met het meten en weergeven van cijfers die ons allen in de ban houden.

Voedselveiligheid en digitale zekerheid: een combinatie die in de smaak valt?

Naar onderzoek blijft de consument harder inzitten met voedselveiligheid (55%) dan met gezondheid (53%) een belangrijke factor is geloofwaardigheid, maar hoe kunnen digitale oplossingen hierin een rol spelen?

Vooruitgang

In deze column werpt Willy Vandenbrande van QS Consult een kritische blik op hoe de wereld er vandaag op vooruitgaat. Maar wordt de ene oplossing niet vervangen door een nieuw probleem?