Mondmaskers: do it right!

De overheid raadt het gebruik van mondmaskers aan voor heel wat organisaties die zich niet aan de social distancing regels kunnen houden. Hoe ga je te werk? Ontdek het via dit referentiedocument. 

Vanaf volgende week gaan heel wat organisaties opnieuw aan de slag. Een stap in de positieve richting. Maar dat we niet terug kunnen gaan naar hoe het er voordien aan toeging, lijkt wel zeer duidelijk. Heel wat mensen zullen gebruik moeten maken van mondmaskers, al is het om zich naar een supermarkt te begeven, We hebben meer dan ooit nood aan duidelijke afspraken over veilige mondmaskers binnen elke context. We hebben een sociale verantwoordelijkheid die niet te onderschatten valt. 

Onze partners bij NBN werkten samen met Centexbel, Febelsafe, Creamoda, FOD Economie en Sciensano om een officieel referentiedocument op te stellen dat aangepast is aan de Belgische context. 

Enkele belangrijke takeaways: 

• Zowel een communitymasker (serieproductie) als ook een artisanaal masker (niet in serieproductie, voornamelijk door particulieren gemaakt worden) bedekken de neus, de mond en de kin. Er wordt aangeraden dat deze maskers geen in- en uitademventiel hebben.

• Zowel een community- als ook een artisanaal masker kunnen bestaan uit één of meerdere lagen en zijn gemaakt uit stof (textiel, bv. nonwoven, weefsel, breisel,..) met of zonder coating

• Beiden beschikken over een accurate hoofdbevestiging, welke strak afgesteld kan worden op de neus en de kin van de drager. Hierdoor kan een minimale afdichting gegarandeerd worden tegen de nabije omgevingsatmosfeer van de drager. 

• De afmetingen en vorm van de componenten moeten zo ontworpen zijn dat aan het einde van de fabricage het masker aangepast kan worden aan de morfologie van de drager.

• Tijdens het volledige proces moeten de hygiënische omstandigheden worden gecontroleerd teneinde risico’s op besmettingen en/of contaminatie te voorkomen.

• Geen andere specifieke producten dan het neutraal wasmiddel gebruiken, bij voorkeur zonder wasverzachter.

• Maskers altijd separaat met toegevoegde ballast (bv een oud badhanddoek) wassen om mechanische reinigingsactie te kunnen genereren.

• Voor het desinfecteren moet er bij het wassen ten minste een temperatuur van 60 °C gedurende 30 minuten aangehouden worden. 

• Instructies voor gebruik en verwijderen van een community- of artisanaal masker: 

MASKER DRAGEN:

- Stap 1: Was je handen met water en zeep voordat je het masker aanraakt
- Stap 2: Controleer het masker om er zeker van te zijn dat er geen gaten of scheuren in zitten
- Stap 3: Houd het masker vast met de stijve buigbare strip naar boven en de gekleurde kant naar buiten gericht
- Stap 4: Zet het masker op volgens het type masker dat u gebruikt:

4a: Gezichtsmasker met oorlussen: houd beide oorlussen vast, rek ze voorzichtig uit en haak ze achter de oren, zodat het masker neus, mond en kin bedekt
4b: Gezichtsmasker met linten/ elastische banden: trek de onderste lint/ band over uw hoofd en vervolgens de bovenste lint/ band, pas het masker aan zodat het neus, mond en kin bedekt

- Stap 5: Vorm of knijp in de neusbrug om zich aan te passen aan de vorm van uw neus

MASKER VERWIJDEREN:

- Stap 1: Was je handen met water en zeep voordat je het masker aanraakt
- Stap 2: Raak de voorkant van het masker niet aan, omdat het mogelijks besmet is. Raak alleen de oorlussen / striklinten / banden aan. NBN/DTD S 65-001:2020 32
- Stap 3: Verwijder het masker volgens het type masker dat u gebruikt:

3a: Gezichtsmasker met oorlussen: houd beide oorlussen vast, maak ze los en til ze voorzichtig op om het masker te verwijderen
3b: Gezichtsmasker met linten/ elastische banden: til het bovenste lint/ band over uw hoofd en trek vervolgens het onderste lint/ band over uw hoofd, zonder de voorkant van het masker aan te raken

- Stap 4: Gooi het masker in een gesloten wasmand
- Stap 5: Was je handen met water en zeep voordat je iets anders aanraak

Welke vragen worden er verder beantwoord in dit document? 

  • Welke soorten mondmaskers bestaan er?
  • Voor wie zijn mondmaskers (niet) bedoeld?
  • Welke onderdelen bevat een mondmasker?
  • Welke materialen gebruik je het best?
  • Wat zijn de ideale afmetingen?
  • Hoe test je de veiligheid van een mondmasker?
  • Hoe verpak je mondmaskers?
  • Hoe gebruik je een mondmasker?
  • Hoe onderhoud je een mondmasker ?

Vraag het volledige document aan via deze link: 

Referentiedocument mondmaskers NBN

Delen via

Verwante artikelen

Kwaliteitsvol zorgen voor morgen

Hoe ga je als zorgorganisator om met de vloedgolf aan uitdagingen in de ouderenzorg, zoals het tekort aan zorgkundigen en de zwaarder wordende zorg?

Herbekijk de Kwinta webinar over Magnet-erkenning

Als eerste ziekenhuis in Europa sleepte het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) een Magnet-erkenning binnen. Paul Van Aken, directeur Patiëntenzorg, legt in een webinar uit hoe en waarom zijn ziekenhuis de erkenning behaalde.

Eerste hulp bij MDR

De industrie voor medische hulpmiddelen kent sinds mei 2017 haar nieuwe wettelijke verplichtingen, de Medical Device Regulations of kortweg MDR.