"Nearshoring deels oorzaak Chinese groeivertraging"

De Chinese groeivertraging is voor een deel te wijten aan de versnelde opkomst van nearshoring in de supply chain. Dat schrijft professor David Simchi-Levi van de Massachusetts Institute of Technology.

Nearshoring is een trend om de (overzeese) productiefaciliteiten terug dichter bij de klant te brengen. Onder meer Apple en General Motors zetten al voorzichtige stappen in de richting van nearshoring.

Ook Vlaamse bedrijven, waaronder enkele Kwinta-leden, bestuderen opportuniteiten rond nearshoring.

Onderzoek van AlixPartners bij Noord-Amerikaanse en West-Europese bedrijven, toont dat 32% van de ondervraagden al aan nearshoring gedaan heeft of ermee bezig is. 48% geeft aan nearshoring te overwegen binnen 1 tot 3 jaar.

Goedkopere energie, meer automatisering

Professor Simchi-Levi neemt op Harvard Business Review de oorzaken onder de loep die nearshoring interessanter maken:

  • De logistieke kosten zijn -in vergelijking met de jaren '90- gestegen door de hoge olieprijzen. Door de productie van schaliegas beschikt de V.S. bovendien over goedkopere energie, waardoor de productiekost er daalt.
  • Door automatisering zijn lange arbeidskosten minder belangrijk en wint het belang van geschoolde werknemers.
  • Ook risicomanagement speelt een rol. Denk maar aan de enorme ontploffing in de derde grootste Chinese havenstad Tianjin, en de impact ervan op bedrijven die de haven gebruiken.

Delen via

Verwante artikelen

Bottas in de Mercedes

Waarom Mercedes onklopbaar is in de formule 1

We zijn vijf grand prix' ver in het formule 1-seizoen en het Mercedesteam domineert als nooit tevoren: Lewis Hamilton en Valtteri Bottas grepen vijf één-twee zeges op rij. Een unicum, waarvoor ze Judson Estes op hun blote knieën mogen bedanken.
Mannelijke crash test dummy

Column: Fitness for use (m/v)

Van zodra een product of dienst voldoet aan de eisen die eraan gesteld worden, is het kwaliteitsvol. Dat is toch wat de Amerikaanse kwaliteitsgoeroe Joseph Juran met "Fitness for use" bedoelde.
Joeri Staelens en Wim De Molder

Omgaan met menselijke fouten

Allemaal samenwerken aan kwaliteit en innovatieve procesinnovatie: dat zijn de twee pijlers waarop de kwaliteitsverbetering steunt bij CNH Industrial.